current views are: 1

21 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση20:40

Μαδρίτη: Ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας σημαίνει έξοδος από το ευρώ

Η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας θα σήμαινε και έξοδο από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας.    

Δημοσίευση 20:40’
αρθρο-newpost

Η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας θα σήμαινε και έξοδο από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας.    

Η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας θα σήμαινε και έξοδο από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας.    

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι η περιοχή της Καταλονίας θα βρεθεί αυτομάτως εκτός της ευρωζώνης και τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα θα χάσουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εάν ανεξαρτητοποιηθεί από την υπόλοιπη χώρα. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Καταλανοί αυτονομιστές θα εξασφαλίσουν μια μικρή πλειοψηφία εδρών στο Καταλανικό Κοινοβούλιο στις περιφερειακές εκλογές την Κυριακή, η οποία απαιτείται για να ξεκινήσει ένας «οδικός χάρτης» για την απόσχιση της περιοχής εντός 18 μηνών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Καταλονίας Αρτούρ Μας.

«Η έξοδος από το ευρώ είναι αυτόματη, η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξυπακούεται» δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ισπανίας Λουίς Μαρία Λίντε σε εκδήλωση στη Μαδρίτη.

Οι αβεβαιότητες και οι εντάσεις για τις εκλογές επηρεάζουν τις καταλανικές και άλλες ισπανικές τράπεζες, είπε ο Λίντε, απηχώντας τις ανησυχίες μεγάλων τραπεζών, που την Παρασκευή είπαν ότι ένα σχίσμα με την Καταλονία θα απειλούσε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της περιοχής.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα να παγώσουν οι τραπεζικές καταθέσεις εάν η Καταλονία αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητη, ο Λίντε είπε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα απίθανο, αν και ο κίνδυνος υπάρχει.

«Είναι ξεκάθαρο ότι, εάν υπάρχουν σοβαρές εντάσεις, θα μπορούσε να υπάρχει πάγωμα των καταθέσεων όπως είδαμε στη Λατινική Αμερική και την Ελλάδα. Υπό αυτή την έννοια είναι μια πιθανότητα, ένας κίνδυνος», είπε.

Ο Λίντε είπε ότι η πολιτική δημοσιονομικών κινήτρων της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να δαπανήσει περισσότερα από ένα τρισ. ευρώ σε αγορές ομολόγων, λειτουργεί και θα συνεχιστεί έως ότου ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πλησιάσει τους στόχους της ΕΚΤ.

«Το πρόγραμμα κινήτρων λειτουργεί πολύ καλά και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει. Όσο δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του πληθωρισμού για επίπεδα κοντά στο 2%, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί».

Αναφορικά με ανησυχίες για τις επόμενες εθνικές εκλογές στην Ισπανία, που αναμένονται έως τα τέλη του έτους, ο Λίντε είπε ότι δεν ανησυχεί για το ποιος θα κερδίσει, αρκεί η νέα κυβέρνηση να τηρήσει συγκεκριμένες πολιτικές.

 


σχετικα αρθρα