Στα 14 δισ. ευρώ φτάνουν οι συνολικές οφειλές των εργοδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία, χρήματα για τα οποία, αν δεν υπάρξει παράταση στην περίοδο χάριτος που έχει δοθεί λόγω των capital controls, ξεκινά ένας αγώνας για είσπραξή τους από τις αρχές του επόμενου μήνα.

Έχοντας πλέον πίσω μας τις εκλογές και στο δρόμο για μια εξομάλυνση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης, τα ταμεία ανασκουμπώνονται για να εισπράξουν τα χρωστούμενα από τις επιχειρήσεις, προχωρώντας ακόμα και σε δραστικά μέτρα, βοηθούντος και του... μνημονίου που πλέον δίνει την άδεια και για ελεύθερη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει υπουργική απόφαση για την έναρξη είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών, η οποία όμως μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη έχει ανασταλεί λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας και αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τις αρχές Οκτώβρη. 

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 600.000 οφειλέτες θα λάβουν καταρχάς ηλεκτρονικά - όσοι είναι πιστοποιημένοι- μηνύματα για τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Αν εκείνοι δεν ανταποκριθούν, τότε το ΚΕΑΟ -Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών-, που είναι το αρμόδιο για την είσπραξη των οφειλών, θα προχωρήσει σε ειδοποιήσεις μέσω ταχυδρομείου.

Αν και πάλι δεν υπάρχει ανταπόκριση, τότε οι φορείς του κέντρου προχωρούν στο κλείσιμο του ΑΠΔ, δηλαδή στην αφαίρεση της δυνατότητας ενός εργοδότη να δηλώνει τους εργαζομένους, ενώ στην συνέχεια, δίνεται πλέον η δυνατότητα-που τους παρέχεται μέσω μνημονίου -να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών. 

Το τελικό στάδιο είναι η λήψη χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, αν φυσικά αυτά υπάρχουν, ή ακόμα και κατασχέσεις μέρους της όποιας περιουσίας τους, σε ποσό βέβαια που αντιστοιχεί σε αυτά που χρωστούν στο κράτος. 

Τους τελευταίους μήνες έχουν συσσωρευθεί εκατομμύρια ευρώ ως οφειλές από τους έλληνες εργοδότες, με την υπηρεσία τους επόμενους μήνες να προβαίνει σε αγώνα δρόμου για να εισπράξει αυτά τα χρήματα.

Σύμφωνα με την συντονίστρια του Κέντρου Κ. Χατζηευσταθιάδου, η διαδικασία της είσπραξης, παρότι, θα έχει πλέον διευκολύνσεις όπως η πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του φορολογούμενου, με στόχο η υπηρεσία να λαμβάνει με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να συναντήσει πολλά εμποδια. 

Όπως τονίζει στο newpost:

Μετά από κάποιο διάστημα που είχε γίνει αναστολή της υπουργικής απόφασης, υπάρχει περίπτωση στις αρχές του μήνα να ξεκινήσει πάλι η διαδικασία είσπραξης. Οι οφειλές υπολογίζονται πάνω από 14 εκατ. ευρώ, τα οποία κυρίως χρωστούν οι εργοδότες και όχι τα φυσικά πρόσωπα. Εξάλλου, οι εργοδότες είναι αυτοί που έχουν κατά βάση και τις μεγαλύτερες ανεξόφλητες εισφορές.

Αν τελικά ξεκινήσουμε την διαδικασία, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη ότι θα έχει αποτελέσματα. Υπάρχει τέτοια οικονομική δυσπραγία που θεωρώ δύσκολο να φτάσουμε στους στόχους που θέλουμε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.