ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δόσεις τα 3 δισ. ευρώ - Συστάσεις Βίζερ στην Αθήνα

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2015, 14:43 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2015, 15:22
Σε δόσεις τα 3 δισ. ευρώ - Συστάσεις Βίζερ στην Αθήνα
Facebook Twitter Whatsapp

Αναδιαρθρώστε τις τράπεζες για να πάρετε τη δόση των τριών δισ. ευρώ, είναι το μήνυμα που στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναδιαρθρώστε τις τράπεζες για να πάρετε τη δόση των τριών δισ. ευρώ, είναι το μήνυμα που στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Σε δηλώσεις του στο Bloomberg o κ. Βίζερ τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο για να ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το επικεφαλής του EWG «τα χρήματα πρόκειται να δοθούν σε δύο υπο-δόσεις, εφόσον Τσίπρας και Eυρωζώνη συμφωνήσουν στους όρους εκταμίευσής τους, καθώς τα κεφάλαια αυτά συνδέονται με δύο δέσμες μεταρρυθμίσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες ή έως και δύο μήνες. Αυτή η πρώτη δέσμη πρέπει να αποσαφηνιστεί» σημειώνει. «Η δεύτερη συνδέεται με την διαχείριση του χρηματοοικονομικού τομέα και τις μεταρρυθμίσεις σε αυτόν» προσθέτει.

Επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την συμμόρφωση με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας, δηλαδή πριν τις 15 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση του Τσίπρα θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που οφείλει να κάνει μέχρι την πρώτη αξιολόγηση ώστε να να εκταμιεύσει τα χρήματα, επισημαίνεται.

Το EuroWorking Group αναμένεται να συγκληθεί στις 24 Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, οι αποφάσεις δεν μπορούν να παρθούν έως ότου η Ελλάδα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, τονίζουν στο διεθνές πρακτορείο δύο ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες προσθέτουν ότι η πρώτο υπο-δόση των 3 δισ. ευρώ μπορεί να επικεντρωθεί σε μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση και το ασφαλιστικό.

Ο Βίζερ δήλωσε ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα, εάν αυτό χρειασθεί. «Πιστεύω ότι, από σήμερα έως και τα μέσα ή τέλη Νοεμβρίου, θα έχει γίνει η βασική εργασία για την ανακεφαλαιοποίηση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε θα μπορούν να καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Η Ελλάδα θα πρέπει «να υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα για να ενισχύσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταξύ των οποίων αποφασιστικά μέτρα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και μέτρα για να ενισχύσει τη διακυβέρνηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τραπεζών, εξαλείφοντας ιδιαίτερα κάθε πιθανότητα πολιτικών παρεμβάσεων, ειδικά όσον αφορά τις διαδικασίες διορισμών», ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιουλίου.