Συνεχίζεται η συζήτηση εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤγια το τι μέλλει γενέσθαι με το πρόγραμμα αφοράς ομολόγων.

Επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να αυξηθεί σύντομα το πρόγραμμα εμφανίσθηκε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg. Το ερώτημα, αν χρειάζεται περισσότερη χαλάρωση, «αξίζει μία πολύ πιο ενδελεχή εξέταση», δήλωσε ο Νοβότνι, προσθέτοντας: «Η νομισματική πολιτική πρέπει να έχει σταθερότητα. Δεν πρέπει να ενεργούμε με έναν υπερβολικό τρόπο».

Σχετικά με το ενδεχόμενο αγορών νέων στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ, ο Νοβότνι δήλωσε:

Προσωπικά, δεν θα το εξέταζα, αλλά υπάρχει μία συζήτηση σχετικά με το ποιά μπορεί να είναι αυτά τα στοιχεία». «Μία παράταση του προγράμματος έχει κάποιο αποτέλεσμα ως προς το μήνυμα που δίνει, (αλλά) όχι ένα πολύ άμεσο αποτέλεσμα.

Ο Νοβότνι παραδέχθηκε ότι η απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) να μην αυξήσει τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα επηρεάζει τις άλλες κεντρικές τράπεζες, αν και σημείωσε ότι η επίπτωσή της στην ΕΚΤ δεν πρέπει να υπερεκτιμάται.

Ο Μπόστιαν Γιάζμπετς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε από την πλευρά του ότι η Φρανκφούρτη δεν συζητά επί του παρόντος να μεταβάλει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

«Η νομισματική πολιτική λειτουργεί με κάποια χρονική υστέρηση άρα είναι πολύ νωρίς να συζητάμε κάποιο άλλο σενάριο από αυτό που έχει συμφωνηθεί» είπε ο Γιάζμπετς, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, σε δημοσιογράφους στο περιθώριο τραπεζικού συνεδρίου.

«Αυτή τη στιγμή, δεν συζητάμε την έξοδο από την ποσοτική χαλάρωση ούτε την παράτασή της», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, για το οποίο έχει δεσμευθεί, ανέρχεται σε πάνω από 1,1 τρισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2016, με αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων αξίας 60 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα. Ο στόχος είναι να ξεφύγει η Ευρωζώνη από τον υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό. Νέα προβλήματα προκύπτουν (όσον αφορά τον στόχο αυτό) από τη βουτιά των τιμών των εμπορευμάτων έως τη μεγαλύτερη επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε στις 3 Σεπτεμβρίου ότι η συζήτηση για το πώς θα αυξηθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι ακόμη αρκετά αναλυτική για να προκύψει πώς θα μπορούσε να μεταβληθεί το μέγεθος, η σύνθεση ή η διάρκειά του. Έκτοτε, έχουν αυξηθεί οι ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, με έναν δείκτη δραστηριότητας των κινεζικών βιομηχανιών να υποχωρεί σήμερα σε χαμηλό επίπεδο 6,5 ετών.