current views are: 6

24 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση00:36

Εμπορικό πόλεμο από την Κροατία καταγγέλλει η Σερβία

Η Κροατία «με επιθετικά και απαράδεκτα μέτρα» πλήττει τα εθνικά και ζωτικά οικονομικά συμφέροντα της Σερβίας, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε επιστολή του προς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Δημοσίευση 00:36’
αρθρο-newpost

Η Κροατία «με επιθετικά και απαράδεκτα μέτρα» πλήττει τα εθνικά και ζωτικά οικονομικά συμφέροντα της Σερβίας, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε επιστολή του προς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Κροατία «με επιθετικά και απαράδεκτα μέτρα» πλήττει τα εθνικά και ζωτικά οικονομικά συμφέροντα της Σερβίας, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε επιστολή του προς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο κ. Βούτσιτς κάνει λόγο για μονομερή απόφαση της Κροατίας να απαγορεύσει τη διέλευση εμπορευματικών μεταφορών από τη Σερβία.

Την ίδια στιγμή ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς υποστήριξε ότι «η Κροατία διεξάγει εμπορικό πόλεμο εναντίον της Σερβίας».

«Σας αποστέλλω επιστολή για να επιστήσω και πάλι την προσοχή σας στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία η γειτονική μας χώρα, η Κροατία, κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκλεισε τις συνοριακές διαβάσεις για τη μεταφορά αγαθών από τη Σερβία, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βούτσιτς.

Με επιθετικά και απαράδεκτα μέτρα η Κροατία έπληξε δραστικά τα εθνικά και ζωτικά οικονομικά μας συμφέροντα, αλλά και υπονόμευσε τις περιφερειακές σχέσεις και τη σταθερότητα, λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό πλαίσιο της διαδικασίας της περιφερειακής συμφιλίωσης, καθώς και ανοικτά και ανεπίλυτα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στις διμερείς μας σχέσεις, τονίζει ο Σέρβος πρωθυπουργός.

«Βάσει πρόσφατης συνομιλίας μου με τον Πρόεδρο της κροατικής κυβέρνησης, κ. Ζόραν Μιλάνοβιτς, θα ήθελα να επαναλάβω την προθυμία της Σερβίας να διατηρήσει ανοικτό διάλογο με όλους τους περιφερειακούς εταίρους σχετικά με τις πιθανές λύσεις για τη μεταναστευτική κρίση» αναφέρει και προσθέτει:

Η μονομερής απόφαση της Κροατίας να απαγορεύσει τη διέλευση των εμπορευματικών μεταφορών δεν έχει τίποτα να κάνει με την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης στην Κροατία, αλλά με παραβίαση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, η οποία επιφέρει άμεσα ζημία στην οικονομική συνεργασία της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ενώ η κυβέρνηση της Σερβίας καταβάλλει προσπάθειες και ανθρώπινες και οικονομικές να ανοίξει κέντρα υποδοχής μεταναστών, μία χώρα – μέλος της ΕΕ μονομερώς μας κλείνει στα σύνορα για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προϊόντων» τόνισε ο κ. Βούτσιτς.

Στην κατάσταση της μεταναστευτικής κρίσης που επιδεινώνεται κάθε μέρα στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία η Σερβία αντιδρά με τον πιο σοβαρό, ανθρώπινο και υπεύθυνο τρόπο με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες, θα ήθελα να σας ζητήσω να καλέσετε την Δημοκρατία της Κροατίας, ως επίσημο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ξεκινήσει επιτέλους να συμπεριφέρεται έτσι, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας στην επιστολή του προς τους αξιωματούχους της ΕΕ.

«Το άνοιγμα των συνόρων και η εδραίωση οικονομικών σχέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια είναι η πιο απτή μορφή συνεργασίας, συνήθως πολύ πιο αναπτυγμένη από τις πολιτικές σχέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η οικονομική συνεργασία ήταν αυτό που κινητοποίησε τη διαδικασία της συμφιλίωσης στη Δυτική Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ανέγερση τειχών και το κλείσιμο των συνόρων αναιρεί το ίδιο το οικοδόμημα της συμφιλίωσης και της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην ήπειρο» επισημαίνει ο κ. Βούτσιτς.

Ως εκ τούτου, ελπίζω πραγματικά τα μέτρα που ελήφθησαν κατά της Σερβίας να καταργηθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποφύγουμε να εφαρμόσουμε ίδια μέτρα, τονίζει ο Σέρβος πρωθυπουργός.


σχετικα αρθρα