current views are: 1

23 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση15:45

Ανοίγει τον Οκτώβριο το Ασφαλιστικό – Στο τραπέζι νέες περικοπές συντάξεων

Δύσκολες αποφάσεις καλείται να λάβει το επόμενο διάστημα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος κατά την παράδοση-παραλαβή του υπουργείου Εργασίας προανήγγειλε την επίσπευση των διαδικασιών της «επιτροπής σοφών» για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Δημοσίευση 15:45’
αρθρο-newpost

Δύσκολες αποφάσεις καλείται να λάβει το επόμενο διάστημα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος κατά την παράδοση-παραλαβή του υπουργείου Εργασίας προανήγγειλε την επίσπευση των διαδικασιών της «επιτροπής σοφών» για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Δύσκολες αποφάσεις καλείται να λάβει το επόμενο διάστημα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος κατά την παράδοση-παραλαβή του υπουργείου Εργασίας, προανήγγειλε την επίσπευση των διαδικασιών της «επιτροπής σοφών» για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα ενώ το σχετικό πόρισμα θα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε περίπου δέκα ημέρες.

Τα τέσσερα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχουν κοινό παρονομαστή τη δραστική ενοποίηση ταμείων, την εναρμόνιση εισφορών παροχών και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζουν πως η λύση αναζητείται μεταξύ του μοντέλου που προβλέπει την αναπλήρωση μέσω της σύνταξης μέρους του μισθού – πιθανότατα κατά 50%- και πρόσθετη σύνταξη από τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, και του μοντέλου που εφαρμόζεται στη Νέα Ζηλανδία.

Το μοντέλο της νέας Ζηλανδίας προβλέπει τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων μέσω της φορολογίας και την ενίσχυσή του με πρόσθετους πόρους, όπως οι πόροι που θα προκύψουν από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας.

Νέες περικοπές συντάξεων

Οι προτάσεις της «επιτροπής σοφών» οδηγούν σε περικοπές συντάξεων, καθώς προκρίνεται ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού της συντάξης, γεγονός που θα φέρει μειώσεις για πολλούς ασφαλισμένους έως το 1992, οι οποίοι μπορούν ακόμη και σήμερα να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερους όρους.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η επέκταση του ενιαίου τρόπου υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης που προβλέπεται από τον νόμο 2084/1992 και στους παλαιούς ασφαλισμένους.

Με αφορμή την περίπτωση του ΕΤΕΑ, εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή προτείνουν να επανακαθοριστούν και οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, καθώς διαπιστώνεται ότι κάποιες δεν δικαιολογούνται με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Μάλιστα, η πρόταση αυτή «πατάει» τόσο στην πρόβλεψη του Μνημονίου για εναρμόνιση εισφορών – παροχών, όσο και στο θέμα της μη εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, καθώς θεωρείται ότι το τίμημα της μη περικοπής των προνομιακών επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ το πληρώνει σήμερα το σύνολο των συνταξιούχων που έχουν ενταχθεί στο υπερ-επικουρικό ταμείο, με οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κάποιες εισηγήσεις, οι περικοπές θα πρέπει να γίνουν όχι με δημοσιονομικά κριτήρια, αλλά βάσει του χρόνου ασφάλισης και των εισφορών που έχουν καταβληθεί, και με αναφορά στον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα έχει θεσπιστεί.

Κατρούγκαλος: Δεν θα κάνουμε τις συντάξεις φιλοδωρήματα

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας εθνικής μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και δραστικών αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε το ισχύον σύστημα «άνισο, κατακερματισμένο, και άδικο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις κατώτατες συντάξεις που υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο και δεν καλύπτουν τις ανάγκες των δικαιούχων».

«Στο ΙΚΑ έχουμε 500 διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού στη σύνταξη. Αυτό είναι ανισότητα, αυτό είναι αδικία και αυτό οδηγεί σε ένα μη βιώσιμο και κατακερματισμένο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό θα το αλλάξουμε» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι οι αλλαγές που θα γίνουν «δεν θα διαλύσουν την κοινωνία και δεν θα κάνουν τις συντάξεις φιλοδωρήματα», και διευκρίνισε ότι θα επιλεγούν «ισοδύναμα», τα οποία «δεν θα είναι νεοφιλελεύθερα και αντικοινωνικά».


σχετικα αρθρα