current views are: 2

23 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση18:13

Απάντηση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στον Χριστοδουλάκη για τις «υπερβολικές χρεώσεις»

Στη δήλωση του απερχόμενου υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Νίκου Χριστοδουλάκη για «υπερβολικές χρεώσεις στους καταναλωτές κινητής τηλεφωνίας», δίνει με ανακοίνωσή της, η ´Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Δημοσίευση 18:13’
αρθρο-newpost

Στη δήλωση του απερχόμενου υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Νίκου Χριστοδουλάκη για «υπερβολικές χρεώσεις στους καταναλωτές κινητής τηλεφωνίας», δίνει με ανακοίνωσή της, η ´Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Στη δήλωση του απερχόμενου υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Νίκου Χριστοδουλάκη για «υπερβολικές χρεώσεις στους καταναλωτές κινητής τηλεφωνίας», δίνει με ανακοίνωσή της, η ´Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, η ΕΕΚΤ διευκρινίζει πως η εν λόγω αναφορά εκτιμάται ότι αφορά συνδρομητικές Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (πενταψήφια) και προσθέτει πως το θέμα δεν είναι αρμοδιότητα των Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.

«Οι ΥΠΠ είναι υπηρεσίες περιεχομένου, οι οποίες στην πλειονότητά τους αναπτύσσονται και παρέχονται από τρίτους, αδειοδοτημένους από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) παρόχους, που έχουν και την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο και τον τρόπο παροχής τους» αναφέρει.

Πάντως, η ΕΕΚΤ υποστηρίζει, στην ίδια ανακοίνωση, πως ο κλάδος κινητών επικοινωνιών προσφέρει τις υπηρεσίες του στους καταναλωτές με τις χαμηλότερες τιμές (προ φόρων) στην Ευρώπη, ωστόσο οι χαμηλές αυτές τιμές δεν φτάνουν απαραίτητα στον καταναλωτή, καθώς ο λογαριασμός του επιβαρύνεται με υψηλή φορολόγηση. Επιπλέον, σημειώνει πως παρά τη συνολική μείωση των εσόδων του κλάδου και τη συνεχιζόμενη ύφεση, ο κλάδος παραμένει σταθερά ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας. «Μόνο για το 2014, οι επενδύσεις ανέρχονται σε 309 εκατομμύρια ευρώ (16% των εσόδων και 42% του EBITDA) κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς, ενώ επενδύθηκαν επιπλέον 381 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση αδειών χρήσης φάσματος», διευκρινίζει η ΕΕΚΤ και δηλώνει πως «είναι στη διάθεση του υπουργού να συζητήσει τα θέματα που αφορούν στον κλάδο».

Ο κ. Χριστοδουλάκης, νωρίτερα, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Υποδομών, έκανε λόγο για υπερβολικές χρεώσεις των καταναλωτών από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με διάφορα τερτίπια, προσθέτοντας ότι ζήτησε την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο νέος υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε ότι αυτό το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό του πόσο στρεβλά έχει δομηθεί το σύστημα, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκε με αυτό το θέμα που είχε ανοίξει ο ίδιος από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο με τις ανεξάρτητες Αρχές.


σχετικα αρθρα