current views are: 6

24 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση15:44

Η μεγάλη «σφαγή» στο ασφαλιστικό – Ποιοι συνταξιούχοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Σφαγή στις συντάξιμες αποδοχές φέρνουν τα μέτρα του τρίτου μνημονίου που θα τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή. 

Δημοσίευση 15:44’
αρθρο-newpost

Σφαγή στις συντάξιμες αποδοχές φέρνουν τα μέτρα του τρίτου μνημονίου που θα τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή. 

Σφαγή στις συντάξιμες αποδοχές φέρνουν τα μέτρα του τρίτου μνημονίου που θα τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή. Επιπλέον, το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, φέρνει μαχαίρι στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, ενώ ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού της συντάξης θα οδηγήσει σε περικοπές συντάξεων για πολλούς ασφαλισμένους έως το 1992.

Ο υπουργός Εργασίας δέχεται εισηγήσεις «φωτιά» για μέτρα άνω των 2,2 δισ. ευρώ για το 2015 – 2016, που επιβάλλει το πρόγραμμα, ενώ στο υπουργείο κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν τα ισοδύναμα μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς, προκειμένου να μην μειωθούν εκ νέου οι χαμηλές συντάξεις και το ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με τα όσα έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, αυτά που προτείνονται μέχρι στιγμής είναι η ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και το «ψαλίδι» στις υψηλές συντάξεις, τις οποίες ο ίδιος ορίζει στα 1.500 ευρώ και άνω. 

Μάλιστα, όπως δήλωσε στο newpost.gr ο κ. Κατρούγκαλος, την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται στο υπουργείο Συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα αποσαφηνιστούν τα επόμενα βήματα για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, αλλά και το πότε και πώς θα μειωθούν οι συντάξεις.

«Ψαλίδι» στις υψηλές συντάξεις

Την αναγκαιότητα να επισπευθεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος τονίζει ότι μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα πρέπει να κάνουμε όσα δεν μπορέσαν να γίνουν τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μην υπάρξουν επιπλέον δυσμενή μέτρα.

Ωστόσο, για να μπορέσουν να εξοικονομηθούν φέτος 450 εκατ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος πρέπει να ληφθούν μέτρα «φωτιά», τα οποία οδηγούν σε μειώσεις συντάξεων. 

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για τη δομική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα είναι έτοιμο πριν μπει ο Οκτώβριος, γεγονός που καταδεικνύει το επείγον της κατάστασης. Στόχος του υπουργείου πάντως είναι να γίνει το σύστημα βιώσιμο και δίκαιο και «οι συντάξεις να μην γίνουν φιλοδωρήματα». 

Όπως προανήγγειλε ο κ. Κατρούγκαλος, το πόρισμα της Επιτροπής θα προβλέπει «ομοιόμορφους κανόνες για όλους». Παράλληλα, επισημαίνει ότι κατόπιν δικής του εισήγησης που έγινε δεκτή, το τρίτο μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αντικαταστήσει σειρά μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως τις μειώσεις συντάξεων που δεν αντιστοιχούν σε εισφορές και τον περιορισμό το 2016 και την κατάργηση στα τέλη του 2019 του ΕΚΑΣ, μέσω μιας νέας μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού στη θέση του νόμου 3863/10.

Πάντως, όπως προκύπτει από τις προτάσεις της «επιτροπής σοφών» προκρίνεται ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού της συντάξης, που θα οδηγήσει σε περικοπές συντάξεων για πολλούς ασφαλισμένους έως το 1992, οι οποίοι μπορούν ακόμη και σήμερα να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερους όρους. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η επέκταση του ενιαίου τρόπου υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης που προβλέπεται από τον νόμο 2084/1992 και στους παλαιούς ασφαλισμένους. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται επιφυλακτικός για τις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ και δεν αποκλείει το «κούρεμα» τους. Σε δηλώσεις του σημειώνει ότι «εάν χρειαστεί ψαλίδισμα, αυτό θα γίνει μόνο στις μεγάλες συντάξεις», διευκρινίζοντας πως θεωρεί μικρές συντάξεις τις κάτω των 1.000 ευρώ και μεσαίες συντάξεις αυτές που είναι ανάμεσα στα 1.000 και στα 1.500 ευρώΑντιθέτως, ο κ. Κατρούγκαλος διαμηνύει ότι «μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα μειωθούν οι κατώτατες και οι μεσαίες συντάξεις».

Την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζουν πως η λύση αναζητείται μεταξύ του μοντέλου που προβλέπει την αναπλήρωση μέσω της σύνταξης μέρους του μισθού – πιθανότατα κατά 50%- και πρόσθετη σύνταξη από τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, και του μοντέλου που εφαρμόζεται στη Νέα Ζηλανδία.

Σημειώνεται ότι το μοντέλο της Νέας Ζηλανδίας προβλέπει τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων μέσω της φορολογίας και την ενίσχυσή του με πρόσθετους πόρους, όπως οι πόροι που θα προκύψουν από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας.


σχετικα αρθρα