Αλλαγές στην ηγεσία της Volkswagen φέρνει το σκάνδαλο μεγατόνων στο οποίο εμπλέκεται η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, έπειτα και από την παραίτηση του πρώην επικεφαλής του ομίλου.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη πληροφορίες του Reuters, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στην αυριανή του συνεδρίαση θα επιλέξει ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου τον επικεφαλής της Porsche, Ματίας Μίλερ.

Στέλεχος του ομίλου για αρκετά χρόνια, ο Μίλερ ήταν  επικεφαλής του τμήματος στρατηγικού σχεδιασμού της VW, ενώ πέρασε και  από τη διοίκηση της Audi και της Lamborghini πριν αναλάβει από το 2010 τις τύχες της Porsche.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε σήμερα τις προοπτικές της  Volkswagen, λόγω του σκανδάλου. Σύμφωνα με τον οίκο, το outlook του ομίλου αναθεωρείται επί τα χείρω σε σε «αρνητικό» από «σταθερό», ενώ η αξιολόγηση «Α2» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητάς της παραμένει αμετάβλητη.

Ο Moody’s διαβεβαιώνει πάντως, ότι η Volkswagen διαθέτει την οικονομική επάρκεια, ώστε να καλύψει το ύψος των προστίμων που αναμένεται να τις επιβληθούν. 

Η μετοχή της Volkswagen σήμερα, αν και ξεκίνησε με κέρδη, εν τέλει έκλεισε με απώλειες 2,2%. Η BMW από την πλευρά της σημείωσε απώλειες 5%,  παρά το γεγονός ότι προχώρησε σε διάψευση δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου που έκαναν λόγο για ανάλογες με τη VW πρακτικές στα πετρελαιοκίνητα οχήματα.