current views are: 1

25 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση06:51

«Καταιγίδα» κατασχέσεων εξπρές από τις αρχές Οκτωβρίου – Μέσα σε πέντε μέρες η διαδικασία

Η εντολή της κυβέρνησης είναι ρητή: Μαζεύουμε έσοδα και γρήγορα και στο πλαίσιο αυτό οι κατά τόπους ΔΟΥ ανασκουμπώνονται τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να εντατικοποιήσουν το μέτρο των κατασχέσεων εξπρές σε μισθούς και συντάξεις σε όσους οφειλέτες χρωστούν μέχρι 70.000 ευρώ στο Δημόσιο. 

Δημοσίευση 06:51’
αρθρο-newpost

Η εντολή της κυβέρνησης είναι ρητή: Μαζεύουμε έσοδα και γρήγορα και στο πλαίσιο αυτό οι κατά τόπους ΔΟΥ ανασκουμπώνονται τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να εντατικοποιήσουν το μέτρο των κατασχέσεων εξπρές σε μισθούς και συντάξεις σε όσους οφειλέτες χρωστούν μέχρι 70.000 ευρώ στο Δημόσιο. 

Η εντολή της κυβέρνησης είναι ρητή: Μαζεύουμε έσοδα και γρήγορα και στο πλαίσιο αυτό οι κατά τόπους ΔΟΥ ανασκουμπώνονται τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να εντατικοποιήσουν το μέτρο των κατασχέσεων εξπρές σε μισθούς και συντάξεις σε όσους οφειλέτες χρωστούν πάνω απο 70.000 ευρώ στο Δημόσιο. 

Αυτή η εντολή χτυπά… καμπανάκι για μια ακόμα φορά στους φορολογούμενους που θα δουν το κράτος να εισβάλει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και να λαμβάνει εντός ολίγων ημερών τα ποσά που οφείλουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ, από τα οποία το κράτος ευελπιστεί με τις διαδικασίες- εξπρές να εισπράξει μέσα στους επόμενους μήνες τουλάχιστον το ενα τρίτο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Αύγουστο, τα χρέη στο Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 645 εκατ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 6,9 δισ. ευρώ νέες οφειλές.

Το καινούριο στοιχείο που έφερε το μνημόνιο στις κατασχέσεις εσόδων των φορολογούμενων είναι ότι πλέον ακατάσχετο των μισθών μειώνεται από 1.500 ευρώ που ήταν προηγουμένως, στα 1.000.

Το ευνοϊκό, ωστόσο, για τους φορολογούμενους είναι ότι αυτό θα ισχύει για έναν λογαριασμό σε μία τράπεζα, τον οποίο ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία προκειμένου από αυτό να λαμβάνεται το ποσό ανά μήνα που αντιστοιχεί στον οφειλέτη. 

Αυτό σημαίνει ότι σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα των 1.001-1.500 ευρώ τον μήνα που κατατίθενται κάθε μήνα στην τράπεζα, θα κατάσχεται το 50% για κάθε ποσό πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Πως θα γίνεται η διαδικασία

Καταργώντας τις χρονοβόρες ειδοποιήσεις μέσω ταχυδρομείου, η εφορία χρησιμοποιεί πλέον εξ ολοκλήρου τις νέες τεχνολογίες, τις οποίες θέτει στην υπηρεσία όσο το δυνατόν ταχύτερης είσπραξης εσόδων. 

  • Μέσω e-mail η Γενική Γραμματεία Εσόδων ειδοποιεί τις τράπεζες για τους οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 70.000 ευρω.
  • Στην συνέχεια, την ίδια ημέρα οι τράπεζες προχωρούν στις διαδικασίες που απαιτούνται για τη δέσμευση των οφειλούμενων που μπορεί να υπάρχουν στους λογαριασμούς των οφειλετών.
  • Ύστερα από την διαδικασία δέσμευσης και μέσα σε δύο ημέρες, υπάρχει ενημέρωση για τον φορολογούμενο στην φορολογική διοίκηση, τμήμα το οποίο θα επιβάλει τις κατάσχεση μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες. 

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι εφοριακοί αναμένεται να λάβουν και να ξεκινούν να εφαρμόζουν την ειδική εγκύκλιο που θα ενημερώνει για το ακατάσχετο που μειώνεται στα 1.000 ευρώ προκειμένου, πλέον, στο στόχαστρο του υπουργείου να μπουν και οι πιο χαμηλόμισθοι.

Όπως δηλώνει στο newpost o προϊστάμενος της εφορίας Χαλανδρίου Γ.Βελονάκης: 

Είμαστε σε αναμονή της ενημέρωσης από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εντατικοποιήσουμε τις ειδοποιήσεις για τις κατάσχεσεις εσόδων απο τραπεζικούς λογαριασμού που πλέον θα αγγίζουν περισσότερους φορολογούμενους. Πρόκειται για μέτρο που ήδη υπήρχε, απλά τώρα υπάρχει εντολή να γίνει ακόμα πιο εντατικό, προκειμένου να έρθουν στο κράτος στον ελάχιστο δυνατό χρόνο τα ποσά που του οφείλονται μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. 

 


σχετικα αρθρα