Η Πάρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Νάξος, η Σύρος, η Τήνος και η Μήλος θα είναι, όπως τονίζουν πληροφορίες από το υπουργείου Οικονομικών, η πρώτη ομάδα νησιών στα οποία ξεκινά από την 1η Οκτώβρη η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στο Αιγαίο.
 
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για την εφαρμοφή του μέτρου, καθώς από τις αρχές του επόμενου μήνα θα πρέπει, βάσει μνημονίου, να καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στην πρώτη παρτίδα νησιών προκειμένου να συνεχισθεί τον Ιούνιο του 2016 με μια δεύτερη ομάδα νησιών και να ολοκληρωθεί την 1 Ιανουαρίου του 2017 με την τρίτη και τελευταία ομάδα.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, και των αναπληρωτών υπουργών Γιώργου Χουλιαράκη και Τρύφων Αλεξιάδη στην οποία συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου.

Να σημειωθεί ότι στην σύσκεψη δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις για το σύνολο των νησιών που θα συμμετέχουν στην πρώτη λίστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ως την προσεχή Δευτέρα για την εφαρμογή του μέτρου.

Για τα νησιά που τελικά θα επιλεγούν αυτό σημαίνει ότι οι συντελεστές του ΦΠΑ θα αυξηθούν από 5%,9% και 16% σήμερα σε 6%,13% και 23% όπως ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα.