Κρίσιμες αναμένονται οι επόμενες ημέρες για την εφαρμογή ή όχι του μέτρου του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς με αφορμή την γενικευμένη δυσαρέσκεια και δεδομένης της υπόστασης του μέτρου που αγγίζει σχεδόν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, γίνονται συζητήσεις για πιθανή κατάργησή του, αν βέβαια βρεθούν τα αντίστοιχα ισοδύναμα.

Το ζήτημα είναι πρώτο αυτές τις ημέρες στις ατζέντες τόσο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, όσο και της επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου, οι οποίοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την εφαρμογή ή όχι του νόμου, ενώ θα πρωτοστατήσουν και σε σχετικές συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη που θα οδηγήσουν σε μεταβολή ή όχι της απόφασης.

Στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχει η διάθεση να βρεθεί μια χρυσή τομή στο ζήτημα, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή, ωστόσο, λίγες ημέρες μετά τον ορισμό της, να μπορεί να ειπωθεί κάτι που να αναιρεί την απόφαση που νομοθετήθηκε το καλοκαίρι και πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων. 

Σύμφωνα με πηγές από την Γενική Γραμματεία Εσόδων, ''το θέμα είναι ακόμα ανοιχτό, αυτό βγαίνει και από την κυβέρνηση που το θεωρεί μείζονος σημασίας, όμως αν δεν υπάρξει απόφαση που να ορίζει το αντίθετο, θα εξακολουθήσει να ισχύσει αυτό που ορίζει ο νόμος που πέρασε το καλοκαίρι και τα προαπαιτούμενα από τους δανειστές και αυτό είναι ότι ο ΦΠΑ 23% θα ισχύει στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια από τον Οκτώβριο''.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η 16η Οκτωβρίου που είχε δοθεί σαν ημερομηνία δεν ήταν αναβολή του μέτρου, αλλά απλή παράταση που είχε δοθεί για να γίνουν οι τυχόν μεταβολές στα φορολογικά στοιχεία των επιχειρήσεων. 

Όπως τονίζουν :

Πρόκειται για την εγκύκλιο που υπέγραψε η κ. Σαββαϊδου, με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου 2015 της ΠΟΛ 1193/2015, που αφορά μόνο στον χρόνο δήλωσης μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, με το όριο να μετατίθεται στις 16 Οκτωβρίου 2015.

Οι ερχόμενες δύο εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πορεία του ζητήματος, καθώς κύκλοι από το υπουργείο επιμένουν ότι ''τίποτα ακόμα δεν έχει κλείσει ακόμα και η κυβέρνηση αγωνίζεται ακόμα και την τελευταία στιγμή να υπάρξει μια αντιστροφή του μέτρου''.