Καταιγίδα αλλαγών στην φορολογία περιμένει μέσα στους επόμενους μήνες τόσο τους μικρομεσαίους όσο και τους χαμηλόμισθους, αφού σύμφωνα με τα νέα σενάρια που προωθεί η κυβέρνηση, σχεδιάζονται δραστικές αλλαγές στον υπολογισμό των φόρων, επιβάλλοντας, ουσιαστικά, φόρους ακόμα σε άτομα που πριν δεν πλήρωναν λόγω των χαμηλών εισοδημάτων τους. 

Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν που αφορούν τόσο τα μεσαία, όσο και τα χαμηλά εισοδήματα με επικρατέστερη αυτό που θέλει το αφορολόγητο των 9.000 ευρώ να διατηρείται, ωστόσο να έρχεται η φορολόγηση από τα 12.000, αλλά από το πρώτο ευρώ!

Εκείνοι που επιβαρύνονται καταρχήν είναι όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως και 12.000 ευρώ, οι οποίοι μέχρι τώρα πλήρωναν ελάχιστο φόρο.

Τώρα όμως αυτό αλλάζει καθώς προκειμένου να αυξηθεί το συνολικό ποσό των εισπράξεων, η πρόταση είναι να φορολογούνται όλοι όσουν υπερβαίνουν έστω και ένα ευρώ αυτά τα 12.000 ευρώ. 

Αλλαγές, όμως, ετοιμάζει το υπουργείο οικονομικών για όσους δηλώνουν μεγαλύτερα εισοδήματα, από 30.000 και πάνω, καθώς στην περίπτωση αυτή αναμένεται να ισχύσουν πολλά κλιμάκια. 

Αυτό σημαίνει ότι από ένα ευρώ και έως 2.000 από το αφορολόγητο, θα μπει ένας νέος χαμηλός συντελεστής γύρω στο 6%, ο οποίος, ωστόσο θα αυξάνεται, όσο ανεβαίνουν τα εισοδήματα. 

Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό κ. Παναγιώτη Παντελή, ''αυτά είναι σενάρια που προωθούνται εν όψει των αλλαγών που θέλει να κάνει η κυβέρνηση και αν τελικά ισχύσουν, αναμένεται να πλήξουν όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους.

Αν υποθέσουμε ότι η πλειοψηφία των φορολογούμενων, χωρίς να δηλώνουν καν εισοδήματα διαθέτουν ή ενοικιάζουν ένα σπίτι και έχουν ένα αυτοκίνητο κάτω των 1200 ευρώ, αρχίζουν να φορολογούνται και με βάση το τεκμαρτό τους εισόδημα. Δεν βάζουμε δηλαδή καν μέσα το πραγματικό τους εισόδημα, το οποίο αυτομάτως ανεβάζει το εισόδημα πάνω από τα 12.000 ευρώ και εκτοξεύει και το φόρο. 

Να δώσουμε ένα παράδειγμα:

Αν κάποιος έχει εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, αν ισχύσει αυτό το σενάριο, θα έχει αφορολόγητο.

Αν όμως ξεπεράσει έστω και το ένα ευρώ, θα πληρώσει φόρο από το ένα ευρώ.

Ετσι ενώ πέρυσι πλήρωνε το 22% της διαφοράς του 12.001-9.550 ευρώ, κοντά δηλαδή στα 400 ευρώ, την ερχόμενη χρονιά θα πληρώσει το 22% των 12.000, πάνω από 2.200 ευρώ. 

Σχετικά με αυτά τα σενάρια, ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε: 

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία στο εισόδημα θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε φορολογικό βάρος από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σε υψηλά εισοδήματα και περιουσίες -και υπάρχουν εργαλεία για να γίνει αυτό-, αλλά το επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε μια δέσμη μέτρων, άμεσα πρέπει να λύσουμε τα θέματα του ΦΠΑ, αμέσως μετά πρέπει να λύσουμε το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και αυτό είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να λυθεί.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ακόμα ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, «διότι και να επιβαρύνεις αυτά τα εισοδήματα δεν θα έχεις κάποιο αποτέλεσμα» και προσέθεσε: «Εδώ υπάρχει ο εξής κίνδυνος, αν πάμε και επιβαρύνουμε φορολογικά πολίτες και επιχειρήσεις σε υπέρμετρο βαθμό τα 80 δισ. περίπου ληξιπρόθεσμα που έχουμε αυτή τη στιγμή θα τα δούμε να μεγαλώνουνε, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει ο κόσμος».