Με άγριες διαθέσεις επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα, βάζοντας στο μικροσκόπιό της την πορεία υλοποίησης των σκληρών μέτρων του τρίτου μνημονίου

Η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης της οικονομίας θα αρχίσει με την άφιξη των πρώτων τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και αποτελεί το «κλειδί» τόσο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2+1 δισ. ευρώ, όσο και για τη συμφωνία διευθέτησης του χρέους.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα δύο πρώτα τεχνικά κλιμάκια, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά και τα τραπεζικά ζητήματα, αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης. 

Στη συνέχεια, θα καταφθάσουν άλλα δύο κλιμάκια, τα οποία θα ασχοληθούν με θέματα ενεργειακής πολιτικής και δημόσιας διοίκησης.

Πάντως, οι επικεφαλής των θεσμών δεν αναμένονται στην Αθήνα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου, ενώ η παραμονή τους στη χώρα θα είναι σε πρώτη φάση ολιγοήμερη, καθώς θα κάνουν μια πρώτη γρήγορη επισκόπηση. Εν συνεχεία, θα επανέλθουν τον Νοέμβριο, όταν και θα συγγραφεί και το κείμενο των συμπερασμάτων της πρώτης αξιολόγησης.

Σε δύο φάσεις η αξιολόγηση 

Η πρώτη φάση της αξιολόγησης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα διεξαχθεί έως τις 15 Οκτωβρίου και θα αφορά στο κατά πόσον έχει ψηφιστεί ή εφαρμοστεί η νομοθεσία για δευτερεύουσες, κυρίως, διατάξεις της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Αυτός ο έλεγχος περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, την επιτάχυνση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την κατάργηση της έκπτωσης 20% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου της φορολογικής διοίκησης.

Στο δεύτερο «κύμα» ελέγχου, μετά τις 15 Οκτωβρίου, θα εξεταστεί ο προϋπολογισμός για το 2016, καθώς και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, το νέο φορολογικό «πακέτο», η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οριστική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια (τα οποία συνδέονται ευθέως με το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση), η υλοποίηση του συνόλου των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στις τρεις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, κ.λπ.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις

Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα των συντάξεων, αυτό θα τεθεί στο τραπέζι μετά τις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο οι θεσμοί ζητούν έως το τέλος Οκτωβρίου να έχουν νομοθετηθεί οι πρώτες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα

Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου, φέτος πρέπει να εξοικονομηθούν 450 εκατ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, γεγονός που θα φέρει μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων.

Μεταξύ άλλων, το τρίτο μνημόνιο προβλέπει την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την αύξηση της ποινής στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου από την εργασία, με στόχο να μην συνταξιοδοτείται κανείς πριν από τα 67 ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης έως το 2022. 

Επιπλέον, μεγάλες αλλαγές αναμένεται να δουν και χιλιάδες ασφαλισμένοι σε Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, τράπεζες, καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με διατάξεις 35ετίας, και θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσουν το 58ο έτος της ηλικίας τους και ανάλογα με το πότε το συμπληρώνουν να ακολουθήσουν το όριο ηλικίας που προβλέπει ο νόμος.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αυτή την περίοδο κάνει «αγώνα δρόμου», ώστε να βρει τα ισοδύναμα μέτρα που θα προτείνει στους θεσμούς, για να μην μειωθούν εκ νέου οι χαμηλές συντάξεις και το ΕΚΑΣ.

Και μπορεί το υπουργείο να διαψεύδει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, εντούτοις δεν αρνείται τις μειώσεις, αφού η ενοποίηση των Ταμείων και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος θα τις «πετσοκόψουν».

Η ηγεσία του υπουργείου, πάντως, σε κάθε τόνο διαμηνύει πως αναμένει το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, για να λάβει τις όποιες αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναμένεται να παραδοθεί τις επόμενες ημέρες, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο ζήτημα των συντάξεων.