Δύο μόλις ημέρες έμειναν για την εφαρμογή του πρώτου γύρου κατάργησης της έκπτωσης στον ΦΠΑ στα νησιά, μέτρο που ως γνωστόν περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και ψηφίστηκε πρόσφατα. 

Όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, οι ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα, πιθανότατα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη ομάδα νησιών που θα δει τον ΦΠΑ να ευθυγραμμίζεται με την Ηπειρωτική χώρα είναι αυτή των Κυκλάδων: Η Πάρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Νάξος, η Σύρος, η Τήνος, η Μύλος όπως επίσης και η Ρόδος από τα Δωδεκάνησα.

Παρότι οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται, ο κ. Αλεξιάδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση:

Θα επιλέξουμε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση και νησιά που δεν είναι στα σύνορα της χώρας... Δεν μπορεί να μπουν νησιά τα οποία αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και λειτουργίας με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές. 

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός, θα μείνουν σε αυτή τη φάση, τα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος με τους πρόσφυγες, όπως η Κως, η Μυτιλήνη, η Σάμος και η Χίος.

Οι κάτοικοι των νησιών που θα υπαχθούν στο πρώτο κύμα αυξημένου ΦΠΑ θα δουν τους συντελεστές να αυξάνονται: Ο υπερμειωμένος από το 6% στο 9%, ο χαμηλός από το 9% στο 13% -εκεί θα υπαχθούν και τα ξενοδοχεία- και ο βασικός συντελεστής από το 16% στο 23%.

Όπως προβλέπει το μνημόνιο, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις: Την 1η Οκτωβρίου, την 1η Ιουνίου 2016 και την 1η Ιανουαρίου 2017.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αλεξιάδης ωστόσο άφησε τόνισε πως υπάρχει περιθώριο επανεξέτασης του μέτρου, έστω και μικρό. «Υπάρχει σαφέστατη διάταξη που λέει ότι το 2016 θα δοθεί δυνατότητα να επανεξετάσουμε τους συντελεστές ΦΠΑ, με μια προϋπόθεση: να έχουμε πιάσει φοροδιαφυγή πιο πάνω από τον στόχο. Επειδή αυτό είναι ένα προσωπικό στοίχημα και είναι και ένας στόχος για την κυβέρνηση να ξέρετε ότι θα πιάσουμε στόχο στη φοροδιαφυγή πολύ περισσότερο από αυτόν ο οποίος θα υπάρχει στον προϋπολογισμό» είπε χαρακτηριστικά.