Ανοιχτός σε μικρές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και πληρωμής των τελών κυκλοφορίας εμφανίστηκε ο Τρύφων Αλεξιάδης

Μιλώντας στον Real Fm, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το θέμα των ρύπων, γιατί είναι θέμα εναρμόνισης και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ενώ είναι υπό εξέταση το θέμα της κοστολόγησης των τελών και για φέτος προγραμματίζεται να εισπραχθεί περίπου το ίδιο ποσό για τα τέλη κυκλοφορίας αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρών διορθωτικών αλλαγών

«Δεν είναι δυνατό κάποιος που αγόρασε όχημα αξίας 40.000 ευρώ που εκπέμπει χαμηλούς ρύπους να πληρώνει χαμηλότερα τέλη από κάποιον που αγόρασε ένα άλλο όχημα αξίας 25.000 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, προσθέτοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μεταφερθεί η φορολογική επιβάρυνση από τα χαμηλά εισοδήματα σε υψηλότερα. 

Για το αφορολόγητο ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ είπε ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο διάλογος χωρίς όμως να υπάρχει οποιαδήποτε κατεύθυνση ή κατάληξη καθώς μελετώνται διάφορα σενάρια. Μάλιστα, όπως σημείωσε μέσα στη συμφωνία με τους δανειστές περιλαμβάνεται η διάδοση του «πλαστικού χρήματος» ώστε εντός 2016 να αναγνωρίζονται φοροαπαλλαγές μέσα από αγορές μέσω καρτών. 

«Μελετούμε την επέκταση των τραπεζικών συναλλαγών όσο γίνεται περισσότερο και παράλληλα να εισαχθούν κίνητρα σε καταναλωτές και επιχειρηματίες» ανέφερε ο Τρύφων Αλεξιάδης

Για το αφορολόγητο και την κατάργησή του για ποσά άνω των 12.000 ευρώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι όλα είναι ανοιχτά. Για την εισφορά αλληλεγγύης ανέφερε ότι δεν είναι βέβαιο αν θα ενσωματωθεί στην φορολογική κλίμακα. Εμφανίστηκε ανοιχτός στην επανεξέταση των φοροαπαλλαγών προκειμένου να συνδεθούν με πολλούς οικονομικούς παράγοντες προκειμένου να αντικατασταθούν και αδικίες που υπήρχαν. 

Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων ανέφερε ότι οι αλλαγές θα αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις κυρίως όσων έχουν ικανοποιητικά ή μεγάλα εισοδήματα αλλά παρόλα αυτά εντάχθηκαν στη ρύθμιση. 

Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι θα επανεξεταστεί το μέτρο λόγω προβλημάτων στην εισπραξιμότητα. 

Για τον ΕΝΦΙΑ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως προσωπικό στοίχημα τις αλλαγές στο φόρο. Ωστόσο φέτος ο φόρος θα εισπραχθεί χωρίς αλλαγές, αλλά για το 2016 μελετάται το σενάριο να υπάρξει αλλαγή στην ονομασία του και στον τρόπο υπολογισμού του με ταυτόχρονη εναρμόνιση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών με στόχο είσπραξης 2,6 δισ. ευρώ.