Η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος και η Σκιάθος είναι τα πρώτα νησιά που εξαιρούνται από τον μειωμένο ΦΠΑ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι λοιπόν, οι κάτοικοι των έξι αυτών νησιών θα δουν από μεθαύριο τους συντελεστές του ΦΠΑ να αυξάνονται: Ο υπερμειωμένος από το 6% στο 9%, ο χαμηλός από το 9% στο 13% -εκεί θα υπαχθούν και τα ξενοδοχεία- και ο βασικός συντελεστής από το 16% στο 23%.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως «η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα  που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα». 

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως, «όπως έχει συμφωνηθεί οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα».

Ανακοινώνει εξάλλου ότι «θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη». 

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της επιλογής των έξι αυτών νησιών, το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως έγινε «με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια». Παράλληλα υπογραμμίζει πως έτσι θα γίνει η επιλογή και των άλλων δύο ομάδων νησιών, από 1 Ιουνίου του 2016 και από 1 Ιανουαρίου του 2017.

«Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα» αναφέρει το υπουργείο και σημειώνει :

Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκατ.

Το μέτρο αυτό αποτελεί εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας για τη χρηματοδότη της χώρας και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.