Με δυναμικές κινητοποιήσεις και πανελλαδικές απεργίες θα αντιδράσουν οι υπαλληλικές οργανώσεις τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα απέναντι στην καταιγίδα των αλλαγών που έρχονται σε σχέση με την αλλαγή ορίων ηλικίας στις συντάξεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν ''επώδυνες'' και ''καταστροφικές'' για τους εργαζόμενους.

Σφοδρότατες είναι οι αντιδράσεις των οργανώσεων στην πρώτη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και επιβεβαίωση ουσιαστικά των όσων ακούγονταν τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με την οποία σταδιακά από πρώτη Ιανουαρίου 2022 το όριο ηλικίας για όλους τους ασφαλισμένους των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης είναι το 62ο έτος (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη εργασίας) και το 67ο έτος (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης). 

Ο νέος νόμος, εξάλλου, αποτελεί χαριστική βολή σε όσους αρχίζουν να συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την1η/1/2015, αλλά μέχρι τις 30/6/2015 δεν είχαν πάρει στα χέρια τους την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Οσοι από αυτούς έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης (15, 18 έτη) και μειωμένες αποδοχές (ιδίως από το 2011 και μετά) θα πάρουν αφενός μικρότερη σύνταξη από αυτή που θα είχαν αν δεν άλλαζε ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται τα νέα ποσά και το σημαντικότερο είναι πως με το προηγούμενο καθεστώς αν οι εισφορές τους έβγαζαν πλήρη σύνταξη 380 ευρώ, θα έπαιρναν το κατώτατο όριο των 486 ευρώ για πάντα.

Με το νέο καθεστώς, αν οι εισφορές τους βγάζουν σύνταξη 300 ευρώ, ενώ το κατώτατο όριο είναι 400 ευρώ, τότε θα παίρνουν τα 300 ευρώ μέχρι να γίνουν 67 και τότε το ποσό θα συμπληρώνεται με άλλα 100 ευρώ για να πάρουν το κατώτατο όριο. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών ασφαλιστικών ταμείων, τουλάχιστον 60.000 με 70.000 ασφαλισμένοι επηρεάζονται μόνο για φέτος από αυτή την ανατροπή που έρχεται στο ασφαλιστικό καθώς έχουν υποβάλει ήδη αιτήσεις από τον Ιανουάριο ή πρόκειται να υποβάλουν ως το τέλος του 2015. 

Για άκρως επώδυνα μέτρα που πλήττουν μεγάλες κατηγορίες πολιτών μιλά το μέλος της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης:

Θα είναι καταστροφή αυτές οι αλλαγές και πρέπει να καταργηθούν. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην εφαρμοστούν. Ήδη χθες στείλαμε υπόμνημα στον υπουργό Εργασίας και ζητούμε και συνάντηση μαζί του. Θέλουμε απαντήσεις και διευκρινίσεις για όσα θέλουν να περάσουν. Την ίδια στιγμη, μαζί και με άλλες οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα οργανώνουμε πανελλαδική απεργία το 2ο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. 

Απο την πλευρά του ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης επεσημανε ότι «η ΓΣΕΕ δεν θα γίνει το όχημα αυτών των πολιτικών και χαρακτήρισε τα μέτρα απαράδεκτα και συνέχεια των προηγούμενων χρόνων του μνημονίου».

Σύμφωνα με τον κ. Μουτάφη, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συνεδριάσεις της ΓΣΕΕ προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι η μεγάλη αναστάτωση θα επέλθει με το πόρισμα των επιτροπής σοφών που αναμένεται στα μέσα του Οκτωβρίου. 

Όπως τόνισε:

Αυτή είναι μια εγκύκλιος που μας δίνει μια πρώτη γεύση για τις καταστροφικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει όταν αποφανθεί η επιτροπή σοφών του Κατρούγκαλου, το πόρισμα της οποίας αναμένεται πραγματικά ταφόπλακα στα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Να σημειωθεί ότι το κράτος με αυτές τις αλλαγές θέλει να εξοικονομήσει μέσα σε τρία χρόνια 4 δισ. ευρώ από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες. 

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το 2015 θα πρεπει να υπάρχουν περικοπές της τάξης του 5,8%, το 2016 σε ποσοστό 5,8% και κατά 5,4% το 2016-2017.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται και άλλες εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας που θα δίνουν πιο ειδικές κατευθύνσεις και θα προσδιορίσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τι περιμένει τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στην σύνταξη.