Με αναστάτωση και παράπονα μπήκε ο Οκτώβριος σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο, με την σημερινή μέρα να είναι η πρώτη μετά από 30 χρόνια που τα ελληνικά νησιά θα φορολογούνται με αυξημένο συντελεστή.

Συγκεκριμένα από σήμερα οι συντελεστές ΦΠΑ στα συγκεκριμένα έξι νησιά διαμορφώνονται ως εξής:

Στο 23%, στον οποίο θα υπάγονται η εστίαση - catering και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυτής της κατηγορίας θα αυξηθούν κατά 6,9%.

Στο 13% για ξενοδοχεία (το μέτρο επίσης θα εφαρμοσθεί από την 1η Οκτωβρίου του 2015), ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυτής της κατηγορίας θα αυξηθούν κατά 3,6%.

Στο 6% για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.

Εν μέσω διαμαρτυριών στην πολιτική ηγεσία, οι επιχειρηματίες των εν λόγων νησιών τόσο στην εστίαση, όσο και στην φιλοξενία τις τελευταίες ημέρες αποδύθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για να αλλάξουν τους συντελεστές στις κατά τόπους ΔΟΥ προκειμένου να εμφανίζονται και τυπικά εντάξει στην φορολογική τους εικόνα προς το κράτος. 

Την ίδια στιγμή, οι εμπορικοί φορείς των νησιών ζητούν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να υπάρξουν κάποιες ελαφρύνσεις και ισοδύναμα σε άλλους τομείς, για να ''ισορροπήσουν'' τις φορολογικές απώλειες. 

Η επόμενη ομάδα νησιών που θα κληθούν να εφαρμόσουν το μέτρο θα αποφασιστεί μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η έναρξη του δεύτερου κύματος θα γίνει την 1η Ιουνίου του 2016.

Στο πλήρες καθεστώς της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή θα εισέλθουν όλοι οι νησιωτικοί προορισμοί την 1η Ιανουαρίου του 2017.