Πρώτο θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup ήταν η Ελλάδα, καθώς παρουσιάστηκε η λίστα με τα προαπαιτούμενα. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι έστειλαν εκ νέου αυστηρά μηνύματα προς την Αθήνα, για την απαρέγκλιτη και χωρίς καθυστερήσεις εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και για το χρέος.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στους ομολόγους του τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016. Πριν από τη συνεδρίαση, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και με τον γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν. 

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποτίμησαν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, στο πλαίσιο του νέου ελληνικού προγράμματος. 

Υπενθυμίζεται πως η δύσκολη δουλειά έχει ήδη γίνει από τη συνεδρίαση του Euro Working Group της περασμένης Παρασκευής, οπότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είχαν σήμερα παρά να ανάψουν το πράσινο φως στη λίστα με τα προαπαιτούμενα, έτσι ώστε να αρχίσει ευθύς αμέσως και η εφαρμογή τους.

«Είναι το πρώτο Eurogroup μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και οι υπουργοί της Ευρωζώνης αναμένουν μια συνέχεια στις κινήσεις του νέου και παλιού έλληνα υπουργού Οικονομικών», σχολίασε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, στη σημερινή συνεδρίαση, οι Ευρωπαίοι έστειλαν νέα αυστηρά μηνύματα προς την Αθήνα πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέραν την τήρηση του τρίτου μνημονίου και ότι ήρθε η ώρα για δουλειά. 

Μάλιστα, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, διεμήνυσε πως όσο το συντομότερο εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία, τόσο πιο γρήγορα θα εξετάσουν οι δανειστές το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος, σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά από την Ελλάδα». «Τώρα πρέπει να δουλέψουμε γιατί είναι πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν αλλά και άλλες, όπως στα εργασιακά, που θα πρέπει να σχεδιαστούν. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συνεχίσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να προχωρήσουμε την ανακεφαλαιοποίηση και το σχεδιασμό για το θέμα του χρέους», συμπλήρωσε.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε πως είναι νωρίς να μιλάμε για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα και ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει σήμερα ειδική συζήτηση για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Πιερ Μοσκοβισί, επεσήμανε ότι «πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να προωθηθούν τα μέτρα, ώστε η Ελλάδα να ξαναβρεί τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, για να γίνει ανταγωνιστική». 

Τα προαπαιτούμενα

Πιο αναλυτικά, στο Eurogroup παρουσιάστηκε η πρώτη λίστα των προαπαιτουμένων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη συτή δέσμη περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του Αυγούστου, καθώς και εκείνες που έπρεπε, βάσει του μνημονίου, θα υλοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. 

Στην πρώτη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

- Αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

- Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, μέσω αύξησης των επιτοκίων και μείωσης των δόσεων.

- Η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων.

- Η αυστηροποίηση των κριτηρίων για την προστασία της α' κατοικίας έναντι των πλειστηριασμών.

- Επιβολή νέων ποινικών κυρώσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

- Επέκταση του μητρώου τραπεζικών συναλλαγών ώστε να παρέχεται το ιστορικό σε βάθος 10 ετών.

- Κατάρτιση και προώθηση συγκεκριμένου σχεδίου για τη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών.

- Σταδιακή και σε εθνικό επίπεδο εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

-  Αναδιάρθρωση αστικών συγκοινωνιών.

- Υλοποίηση της πρότασης του ΟΟΣΑ που προβλέπει το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

- Επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, στο σημερινό Eurogroup δεν αποκλείεται να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να συμφωνηθεί, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, η δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων, η οποία συνδέεται με δόση ύψους 1 δισ. ευρώ και στην οποία περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος όγκος των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τον τραπεζικό τομέα. 

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν τον τραπεζικό τομέα θα περιλαμβάνονται και στην πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου να εκταμιευθεί δόση τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως προβλέπει η συμφωνία της 14ης Αυγούστου. Σημειώνεται πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. 

Στη δεύτερη δέσμη, εκτός από τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, υπάρχουν τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η πώληση του ΑΔΜΗΕ ή η εύρεση ισοδύναμου, η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων κ.ά.