current views are: 3

5 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση18:54

Σε ελεύθερη πτώση η αγορά ακινήτων

Αδύναμο και χλωμό είναι το πρόσωπο της αγοράς ακινήτων, εξαιτίας της νέας ύφεσης που ξύπνησε ξανά και “ρουφά το αίμα” της οικονομίας.

Δημοσίευση 18:54’
αρθρο-newpost

Αδύναμο και χλωμό είναι το πρόσωπο της αγοράς ακινήτων, εξαιτίας της νέας ύφεσης που ξύπνησε ξανά και “ρουφά το αίμα” της οικονομίας.

Αδύναμο και χλωμό είναι το πρόσωπο της αγοράς ακινήτων, εξαιτίας της νέας ύφεσης που ξύπνησε ξανά και “ρουφά το αίμα” της οικονομίας.

Η πτώση των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα βγάλουν ακίνητα προς πώληση για να αντέξουν στη νέα φορολογική επιδρομή που πλησιάζει, τη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ που έχει πια στοιχειώσει τα ακίνητα.

«Οι προβλέψεις των ειδικών Συμβούλων και στελεχών των Τραπεζών για το εγγύς μέλλον είναι δυσοίωνες, αλλά όλοι κρυφά ελπίζουμε να πέσουν έξω, όπως οι δημοσκοπήσεις στις εκλογές», λέει η Σταυρούλα Βαμβακά, ιδιοκτήτρια της REMAX NEWDEAL και προσθέτει: «Η ελπίδα είναι στο …στρώμα». Και να τις μας εξηγεί:

“Περίπου 40 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο έφυγαν από τις Τράπεζες και κρύφτηκαν κάτω από στρώματα ή στριμώχθηκαν μέσα σε θυρίδες. Ένα μέρος των κατόχων τους , όμως, κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα».

Ψάχνει να βρει πιο ασφαλή καταφύγιο ή για μια επένδυση και η αγορά ακινήτων προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες αυτή την περίοδο. Εκεί ποντάρει άλλωστε και η ίδια η κτηματαγορά για να κρατηθεί στην ζωή το προσεχές διάστημα”

Για το προσεχές διάστημα δεν προβλέπονται τόσο συχνά γιορτές της Δημοκρατίας (απανωτές εκλογές, νέα δημοψηφίσματα ). Επομένως, η κανονικότητα μπορεί να μας επισκεφθεί ξανά και αυτή τη φορά να μείνει αρκετά χρόνια στη χώρα.

Το ίδιο που θα ήθελαν και αρκετοί πολίτες εκτός ΕΕ αποκτώντας ένα ακίνητο εμπορικής αξίας άνω των 250.000 και δώρο τη Χρυσή Βίζα παραμονής. Όμως, η αναστάτωση από τα capital control που έφερε δυσκολία στην διακίνηση κεφαλαίων και στο άνοιγμα λογαριασμών και η συζήτηση για φορολόγηση στην Ελλάδα των εισοδημάτων τους που απέκτησαν στο εξωτερικό εάν μένουν πάνω μισό χρόνο δημιουργούν πολλές επιφυλάξεις στους επενδυτές. Και εδώ ζητείται σταθερότητα.

Ορισμένα ακίνητα έχουν πια χάσει τον επενδυτικό τους χαρακτήρα, έπεσαν θύματα της κρίσης και βρίσκονται εκτός αγοράς. Πρόκειται μια σειρά μικρών υπογείων διαμερισμάτων, γραφείων με κοινόχρηστη τουαλέτα, αλλά και καταστημάτων εντός στοών τα οποία είναι πλήρως απαξιωμένα. Όχι μόνο δεν παράγουν εισόδημα , αλλά προσθέτουν επιπλέον φόρους στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι υπολογίζονται στην αντικειμενική τους αξία που είναι εξωπραγματική σε σχέση με την εμπορική.

Τα δημοφιλή και πιο εμπορεύσιμα ακίνητα είναι εκείνα που εμπορική τους αξίας είναι έως 100.000 ευρώ, ενώ οι περισσότεροι αναζητούν ακίνητα από 70 έως 90 τμ για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες. Τα μεγάλα ακίνητα, με τα πολλά τετραγωνικά παρακολουθούν να περνούν από μακριά οι αγοραστές και να μην τους ρίχνουν ούτε μια ματιά.


σχετικα αρθρα