Αυστηρά μηνύματα για τήρηση των δεσμεύσεων έστειλαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών προσερχόμενοι για τη συνεδρίαση του Eurogroup που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο

Ο Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση «θα πάρουμε τη θερμοκρασία της νέας κυβέρνησης. Θέλουμε να δούμε την αποφασιστικότητά της να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου και εντός του σωστού χρονοδιαγράμματος».,

Προσερχόμενος ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως «χαιρόμαστε που ανέλαβε ο κ.Τσακαλώτος, είναιι σοβαρός, έχει δείξει διάθεση διαπραγμάτευσης και συμφωνίας. Τον ξέρουμε τον εμπιστευόμαστε. Πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να προωθηθούν τα μέτρα, ώστε να ξαναβρει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη για να γίνει ανταγωνιστική».

«Δεν είναι απαραίτητο να γίνει σήμερα ειδική συζήτηση για την Ελλάδα», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά από την Ελλάδα. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε γιατί είναι πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν αλλά και άλλες, όπως στα εργασιακά, που θα πρέπει να σχεδιαστούν».

Η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, καθώς σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ενώ οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτιμήσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, στο πλαίσιο του νέου ελληνικού προγράμματος.

Στο Eurogroup θα παρουσιαστεί η πρώτη λίστα των προαπαιτουμένων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δις. ευρώ. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος, πρόκειται για έναν κατάλογο άνω των 40 μεταρρυθμίσεων o οποίος «έκλεισε» την περασμένη Παρασκευή στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG).

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στο σημερινό Eurogroup δεν αποκλείεται να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να συμφωνηθεί, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, η δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων, η οποία συνδέεται με δόση ύψους 1 δις ευρώ και στην οποία περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος όγκος των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τον τραπεζικό τομέα.