Αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά για περίπου 315.000 φορολογουμένους, που καλούνται να πληρώσουν επιπρόσθετους φόρους, στο πλαίσιο των νέων φορολογικών διατάξεων.

Οι κατηγορίες των φορολογουμένων που επηρεάζονται είναι δύο: 

  • οι αγρότες που οφείλουν να αποδώσουν τον φόρο που θα προκύψει εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της προκαταβολής φόρου (από το 27,5% στο 100%) 
  • οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρα άνω των 2.500 κυβικών, σκαφών αναψυχής αλλά και ακινήτων με πισίνα εφόσον δεν έχουν πληρώσει ήδη τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης μέσω του εκκαθαριστικού τους. Σημειώνεται ότι αυτοί πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» της αύξησης του συντελεστή από το 10% στο 13% της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης για ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, σκάφη, αεροσκάφη και πισίνες.

Σήμερα αναρτήθηκαν στο Taxisnet περίπου 315.000 νέα εκκαθαριστικά για αγρότες και υπόχρεους σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ακολουθήσει και η δεύτερη παρτίδα αυξημένων προκαταβολών, αυτή τη φορά για τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε στο 100% από 80% για τα νομικά πρόσωπα.

Αγρότες και υπόχρεοι σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, καλούνται να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη (συνολικά κοντά στα 50 εκατ. ευρώ το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης), θα βρουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο μήνυμα από την εφορία. Το εκκαθαριστικό θα το αναζητήσουν στο Taxis και με την Ταυτότητα Οφειλής έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον έξτρα φόρο σε τρεις δόσεις.

Η πρώτη, έως το τέλος Νοεμβρίου, η δεύτερη, έως το τέλος Δεκεμβρίου και η τρίτη, έως τις 29 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 2%, η οποία με νομοθετική διάταξη εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να καταργηθεί από το 2016.

Εξάλλου, από την επόμενη χρονιά έρχονται αυξήσεις της προκαταβολής φόρου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ήδη έχει ψηφιστεί διάταξη η οποία ορίζει ότι η προκαταβολή φόρου από 55% για τα περυσινά κέρδη αυξάνεται σε 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015. Ένα χρόνο αργότερα αγγίζει το 100% για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής.