current views are: 2

7 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση04:18

«Μοντέλα» ελέγχων που «φορέθηκαν» την τελευταία 25ετία από την Εφορία

Ούτε ένα δύο αλλά τουλάχιστον έξι «μοντέλα» για τους φορολογικούς ελέγχους ακούσθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια ότι επρόκειτο να εφαρμοστούν στην χώρα μας και – αν η μη τι άλλο- θα έκαναν «πάταγο».

Δημοσίευση 04:18’
αρθρο-newpost

Ούτε ένα δύο αλλά τουλάχιστον έξι «μοντέλα» για τους φορολογικούς ελέγχους ακούσθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια ότι επρόκειτο να εφαρμοστούν στην χώρα μας και – αν η μη τι άλλο- θα έκαναν «πάταγο».

Ούτε ένα δύο αλλά τουλάχιστον έξι «μοντέλα» για τους φορολογικούς ελέγχους ακούσθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια ότι επρόκειτο να εφαρμοστούν στην χώρα μας και – αν η μη τι άλλο- θα έκαναν «πάταγο». 

Πριν φτάσουμε στο Γερμανικό με τις μεταμεσονύχτιες εφόδους της εφορίας που προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, είχαν προηγηθεί: Το Αμερικάνικο στην δεκαετία του ‘90, το Ιρλανδικό και το Σουηδικό μετά το 2000, το Βρετανικό στα τέλη του 2013 και το Γαλλικό το καλοκαίρι που μας πέρασε.                          

Για κάποια από αυτά, όπως είναι το κορυφαίο σύστημα της αμερικανικής υπηρεσίας φορολογικών εσόδων, γνωστό ως IRS, ή το Ιρλανδικό, που επί εποχής Σημίτη έδινε μάχη με το Σουηδικό όχι μόνο στον έλεγχο αλλά και στην ανάπτυξη, μπήκε το νερό στ’ αυλάκι.   

 Η ελληνική φορολογική διοίκηση προχώρησε στην πλήρη αντιγραφή των μεθόδων ελέγχου αυτών των συστημάτων, ενώ αρκετά στελέχη της υπηρεσίας  πέρασαν ακόμη και ειδικά σεμινάρια για την καλύτερη αφομοίωση αυτών των τεχνικών. 

Όμως, όσα πρότυπα και αν εφαρμόσθηκαν τα αποτελέσματα των εισπράξεων κινήθηκαν και κινούνται πολύ μακριά από τις προσδοκίες των πολιτικών αρχών. Έτσι το μόνο σίγουρο από όλα αυτά είναι ότι ο προϋπολογισμός έχει ξοδέψει πολλά χρήματα για να πιάσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή η οποία στην Ελλάδα του Μνημονίου ζει την καλύτερη της εποχή.

Αναλυτικότερα, τα μοντέλα ελέγχων με τα οποία φλέρταραν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια είναι τα εξής: 

  •             Αμερικάνικο ( IRS): Η εφαρμογή του ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με την αμερικάνικη αστυνομία να παραδίδει για τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια «ιδιαίτερα μαθήματα» ελέγχου στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου οι εκθέσεις με τις τεχνικές ελέγχου  των αμερικανικών εμπειρογνωμόνων «έδιναν και έπαιρναν» ενώ ανώτερα στελέχη της ελεγκτικής βαθμίδας είχε  επισκεφτεί εκείνη την περίοδο και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Πολλά από τα αμερικανικά «στάνταρ» χρησιμοποιούνται ακόμη και τώρα ακόμη και τώρα. Πάνω σε αυτά τα… πατρόν λειτουργούν σήμερα οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών. Λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες (επαγγελματικές, οικογενειακές, ατομικές), οι τραπεζικές καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, έργα τέχνης, τιμαλφή) και οι επενδύσεις και συμμετοχές. Εάν από τους ελέγχους προκύψει διαφορά από τα δηλωθέντα εισοδήματα, αυτή θα θεωρείται αποκρυβείσα και θα φορολογείται.
  •             Βρετανικό: Είχε πολλούς οπαδούς, όμως επικράτησαν οι εχθροί του. Στις μεταρρυθμίσεις για τον φορολογικό που έγιναν στην πάροδο των ετών προτάθηκε πολλάκις. Ουδέποτε όμως οι ιδέες και η φιλοσοφία του μπόρεσαν να εφαρμοστούν στην χώρα μας.  Σημειώνεται ότι το Βρετανικό φορολογικό σύστημα όπως και συμβαίνει και με το IRS είναι ιδιαίτερα αυστηρά με τους φοροφυγάδες. Από την άλλη όμως προβλέπουν πλήθος ευνοϊκών κινήτρων για την υγιή επιχειρηματικότητα.
  •             Ιρλανδικό – Σουηδικό: Πρόκειται για δύο μοντέλα ανάπτυξης – φορολογίας τα οποία πριν από δέκα χρόνια έδιναν μάχη για το ποιο θα επικρατήσει στον ελλαδικό χώρο. Τέλη του 2004 με αρχές του 2005 η τότε κυβέρνηση έκλεινε το μάτι στο ιρλανδικό μοντέλο που είχε χαρακτηριστεί ως  «παράδεισος δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας». Αντίπαλο δέος ήταν το σουηδικό μοντέλο που θεωρούνταν η επιτομή της ανάπτυξης και του φορολογικού συστήματος. Επικράτησε το Ιρλανδικό, ενώ η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία και την Κύπρο ήταν οι τρείς χώρες που μπήκαν σε Μνημόνιο. Η δεύτερη κατάφερε και βγήκε ενώ οι δικές μας αλυσίδες μας κρατούν δεμένους μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
  •             Γαλλικό: Το καλοκαίρι που μας πέρασε και συγκεκριμένα μέσα στον Ιούλιο   ελληνική αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας ήταν ο υπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ και η Κατερίνα Σαββαΐδου επισκέφθηκε το Παρίσι. Στο διάστημα της παραμονής τους ενημερώθηκαν για το γαλλικό σύστημα φορολογικού ελέγχου και τις μεθόδους συμμόρφωσης που εφαρμόζουν. Το σύστημα αυτό επρόκειτο να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αποκάλυψης των κρυφών   καταθέσεων – περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Αυτό δεν ήταν άλλο από το γνωστό σχέδιο Βαρουφάκη που προέβλεπε την επιβολή φόρου 15% – 30% για όσους αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τα αδήλωτα εισοδήματα που έχουν  σε Ελλάδα ή το εξωτερικό.
  •            Γερμανικό: Προαναγγέλθηκε μόλις χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και προβλέπει εφόδους της Εφορίας σε επιχειρήσεις ακόμη και τις μεταμεσονύχτιες ώρες αλλά και σε σπίτια που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι ως επαγγελματική έδρα οι οποίοι είναι ύποπτοι για μεγάλη φοροδιαφυγή. Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί με την διαφορά ότι ο κ. Αλεξιάδης προέρχεται από τα «σπλάχνα» των Εφοριακών…

σχετικα αρθρα