Ανοιχτός είναι για την κυβέρνηση ο επανυπολογισμός συντάξεων που έχουν ήδη εκδοθεί με προστασία στις αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ, ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ αναμένεται να φέρουν περαιτέρω συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών δαπανών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, κ. Κατρούγκαλου ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μη μειωθούν οι συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ και το αναμενόμενο πόρισμα της επιτροπής σοφών που θα προβλέπει νέο σύστημα υπολογισμού συντάξεων με χαμηλή αναπλήρωση συνθέτουν ένα αμφίβολο τοπίο για την τύχη των συνταξιούχων. 

Το... κούρεμα στις συντάξεις

Οι μειώσεις αναμένεται να επιβληθούν στο σύνολο του ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ, άρα θα θιγούν και οι κύριες συντάξεις ύψους 800 ευρώ.

Το κούρεμα σχεδιάζεται να γίνει κλιμακωτά στις σημερινές συντάξεις για να μην σηκώσουν μόνο οι μελλοντικοί συνταξιούχοι το βάρος των αλλαγών. Η τελική απόφαση θα ληφθεί όταν ολοκληρωθεί η ποσοτικοποίηση των αλλαγών με στόχο να καλυφθεί η δέσμευση για εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ το 2016 από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες καθώς και 1,6 δισ. για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των ταμείων.

Την ίδια ώρα σχετικά με το νέο σύστημα υπολογισμού συντάξεων εκτιμάται ότι θα γίνει με βάση το σουηδικό μοντέλο και ενιαίους κανόνες εισφορών παροχών και θα οδηγήσει σε αδυναμία τη μελλοντική γενιά συνταξιούχων αφού ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι δε θα υπερβαίνει το 55% (κύρια και επικουρική).

Το πόρισμα της επιτροπής σοφών πάντως το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη θα περιγράφει το νέο μοντέλο, επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής μεταβατικής περιόδου για τους παλιούς ασφαλισμένους καθώς και διατήρησης διαφορετικών καθεστώτων εκεί που υπάρχουν ιδιαιτερότητες ακόμα και αν τα ταμεία συγχωνευτούν σε ένα ενιαίο φορέα.

Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε στη Βουλή ότι τα χρονικά περιθώρια για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι ασφυκτικά καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στο Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι το σκληρό πακέτο με τα προαπαιτούμενα ανατρέπει τις εξής ευνοϊκές διατάξεις:

  • Κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ σε χιλιάδες ανασφάλιστους υπερήλικες (κυρίως ομογενείς)
  • Σύνταξη συμψηφίζοντας οφειλές με 5.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ που χρωστάνε μέχρι και 50.000 ευρώ στο Ταμείο τους 
  • Μειωμένες εισφορές σε μηχανικούς, υγειονομικούς και δικηγόρους του ΕΤΑΑ 
  • Στη λίστα με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να περιλαμβάνεται και η σταδιακή αύξηση του απαιτούμενου ασφαλιστικού χρόνου εκτός από το προβλεπόμενο όριο ηλικίας, ώστε από 1/1/2022 όλοι να βγαίνουν μόνο στα 62 με 40 χρόνια (για πλήρη), αν όχι στα 67. Θίγονται περίπου 100.000 ασφαλισμένοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία ή 37ετία, με μικρότερο όριο ηλικίας από το γενικό.