Μεγάλες επιβαρύνσεις, ανατροπές και λιγότερες δόσεις φέρνουν οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο. Οι τροποποιήσεις αυτές νομοθετήθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση με το νόμο 4331/15 και επιφέρουν μεταβολές σε 1,1 εκατ. οφειλέτες, εκ των οποίων 300.000 με ρύθμιση χρεών στα Ταμεία και 800.000 με ρύθμιση στην Εφορία.

Το ΙΚΑ εξέδωσε ήδη την πρώτη εγκύκλιο, που θα αποτελέσει πιλότο για όλα τα Ταμεία σχετικά με τις μεταβολές στα επιτόκια που θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου και θα φανούν στη δόση που θα πρέπει να καταβάλουν οι οφειλέτες με καταληκτική ημερομηνία την 30η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» οι περισσότεροι που είναι στη ρύθμιση των 100 δόσεων επιβαρύνονται με έως και 28,73 ευρώ το μήνα, εφόσον ρυθμίζουν χρέη ως 50.000 ευρώ. Για όλες ανεξαιρέτως τις ρυθμίσεις ισχύει επιτόκιο 5,05% και εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες θα πληρώσουν διαφορετικά ποσά για το υπόλοιπο της ρύθμισης που έχουν επιλέξει.

Όσοι είναι στην πάγια ρύθμιση με τις 12 δόσεις ωφελούνται με μείωση δόσης από 3 ως 70 ευρώ, ενώ μπαίνει τέλος στις άτοκες δόσεις για όσους ρύθμισαν χρέη ως 5.000 ευρώ. 

Πλέον, οι εν λόγω οφειλέτες, για να διατηρήσουν την απαλλαγή και να μην επιβαρυνθούν με επιτόκιο 5,05% θα πρέπει εντός 7 ημερών (μέχρι 14 Οκτωβρίου), να πάνε στο Ταμείο τους με τα εκκαθαριστικά της εφορίας και να αποδείξουν ότι χρωστούν τα μισά και πλέον από τα εισοδήματα που δήλωσαν και δεν έχουν ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ.

Θα πρέπει δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει κύρια οφειλή -χωρίς τις προσαυξήσεις- έως 5.000 ευρώ, να αποδείξει βάσει εκκαθαριστικού ότι το εισόδημά του είναι μέχρι 9.999,99 ευρώ και τα ακίνητα που έχει δηλώσει στο Ε9 να μην είναι πάνω από 150.000 ευρώ. Διαφορετικά οι δόσεις δεν θα είναι άτοκες, αλλά έντοκες με 5,05% και με μηνιαία επιβάρυνση έως 11,36 ευρώ.

«Βόμβα» περιμένει, ωστόσο, τους οφειλέτες από τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται η απόφαση βάσει της οποίας τα ασφαλιστικά ταμεία και οι διευθυντές των εφοριών, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν, και μάλιστα αυτεπάγγελτα, τον αριθμό των δόσεων κατεβάζοντας έναν οφειλέτη από τις 100 στις 72 ή και στις 50 δόσεις.

Προηγουμένως, θα εξετάζονται το εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών και, αν οι διευθυντές κρίνουν ότι ο οφειλέτης έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει περισσότερα, τότε θα προχωρούν στη μείωση του αριθμού των δόσεων.

Η απόφαση αυτή θα προκαλέσει έως και τριπλασιασμό των ποσών από τη στιγμή που μια οφειλή, η οποία ρυθμίστηκε με 100 δόσεις, πέσει στις 50 δόσεις.