current views are: 1

8 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση11:39

Στοιχεία-σοκ: 3 στους 10 ιδιοκτήτες δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και καθυστερούν το στεγαστικό

Σοκαριστικά στοιχεία για την δυσμενή οικονομική κατάσταση των ενοικιατών και ιδιοκτητών ακινήτων καταγράφει έρευνα της εταιρίας Marc, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο ακινήτων Prodexpo. 

Δημοσίευση 11:39’
αρθρο-newpost

Σοκαριστικά στοιχεία για την δυσμενή οικονομική κατάσταση των ενοικιατών και ιδιοκτητών ακινήτων καταγράφει έρευνα της εταιρίας Marc, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο ακινήτων Prodexpo. 

Σοκαριστικά στοιχεία για την δυσμενή οικονομική κατάσταση των ενοικιατών και ιδιοκτητών ακινήτων καταγράφει έρευνα της εταιρίας Marc, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο ακινήτων Prodexpo. 

Ειδικότερα, τρεις στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν ότι δεν θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ένας στους τρεις ιδιοκτήτες καθυστερεί το στεγαστικό δάνειο. Την ίδια ώρα, τέσσερις στους δέκα ενοικιαστές υποστηρίζουν ότι ήδη πληρώνουν τα ενοίκια με καθυστέρηση. 

Από την έρευνα προκύπτει ότι ένας στους τρεις δανειολήπτες αντιμετωπίζει δυσκολία στην αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου του, με το 69,3% να δηλώνει ότι καταβάλει στην ώρα του τη δόση, το 18% με κάποια καθυστέρηση, ενώ το 11,7% έχει καθυστερημένες οφειλές. 

Το 40,9% έχει κάνει διακανονισμό για μικρότερες δόσεις, ενώ 4 στους 10 εκτιμούν ότι δεν θα μπορούν να αποπληρώνουν κανονικά τις δόσεις του στεγαστικού τους στο μέλλον, με το 54,8% αντιθέτως να εκτιμά ότι θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Μάλιστα ένας στους τέσσερις δηλώνει ανήσυχος με το ενδεχόμενο άρσης της σημερινής απαγόρευσης για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Το ποσοστό είναι, πάντως, χαμηλότερο έναντι του 2013 οπότε οι ίδιοι φόβοι εκφράζονταν από σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων.

Το 67,6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τούς έγινε κάποια μείωση ενοικίου λόγω της κρίσης, ενώ το 11% δηλώνει πως αναγκάστηκε να μετακομίσει προκειμένου να πετύχει χαμηλότερο ενοίκιο. Επιπλέον, το 58,9% πληρώνει στην ώρα του το ενοίκιο, το 28,8% με κάποια καθυστέρηση το ενοίκιο και το 11,7% έχει καθυστερημένα (πάνω από ένα) ενοίκια. Από την έρευνα της Marc προκύπτει ότι δύο στους δέκα ερωτηθέντες ενοικιάζουν κάποιο ακίνητο, είτε διαμέρισμα είτε κατάστημα. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν «γονατίσει» από τη βαριά φορολογία, καθώς 3 στους 10 απαντούν εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους του ακινήτου τους. 

Το 95% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν σκοπεύει τα επόμενα 2 – 3 χρόνια να προχωρήσει στην αγορά ακινήτου, ενώ οι περισσότεροι όσων τολμηρών δηλώνουν πως θα αγοράσουν (5 στους 100) τριάρι διαμέρισμα. Δύο στους δέκα ιδιοκτήτες δηλώνουν, πάντως, πως θα προχωρήσουν σε πώληση κάποιου ακινήτου.

Στο ερώτημα για τα μέτρα που θα τονώσουν την αγορά, σχεδόν το 65% όσων συμμετείχαν στη φετινή έρευνα εστιάστηκαν στη μείωση της φορολογίας.

Οσον αφορά την κρατική ακίνητη περιουσία, το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες, είτε για να γίνουν επενδύσεις, είτε για να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος. Σημαντικό ποσοστό πολιτών (το 34,2%) θεωρεί, ωστόσο, ότι τα κρατικά ακίνητα πρέπει να παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικά για την εκκλησιαστική περιουσία, το 63,5% απάντησε πως πρέπει να δοθεί ένα τμήμα της στο δημόσιο, ενώ το 28% θεωρεί πως η κατάσταση πρέπει να παραμείνει ως έχει.

Σε ερώτηση για τα εμπόδια στην προσέλκυση επενδυτών, το 61% θεωρεί ως σημαντικότερο πρόβλημα τη φορολογία, το 48,3% την πολιτική αστάθεια και το 40,6% τη γραφειοκρατία / πολυνομία. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες θεωρούν ως σημαντικότερο έργο αναβάθμισης της Αττικής την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ ακολουθεί η αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, η αξιοποίηση του Ελληνική και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 805 νοικοκυριά αντιπροσωπευτικής επιλογής στο νομό Αττικής από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων βάσει ηλεκτρονικού κτηματολογίου.

 


σχετικα αρθρα