Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο με το παράνομο λογισμικό που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις στις ταμειακές τους μηχανές, προκειμένου να γλιτώνουν τον ΦΠΑ

Συγκεκριμένα, σε κοινή επιχείρηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, αποκαλύφθηκαν 69 παράνομες φορολογικές ταμειακές μηχανές και λογισμικό, κυρίως σε επιχειρήσεις εστίασης.

Από τα ευρήματα των ελέγχων του καλοκαιριού, διαπιστώνεται ότι η κατάσταση, κυρίως στις επιχειρήσεις εστίασης, είναι σε εκρηκτικό σημείο με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει μεγάλα ποσά εσόδων κυρίως από την κλοπή του ΦΠΑ

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, χθες, μετά από έρευνες, μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από εξειδικευμένους αστυνομικούς της Δ/νσης Οικονομικής Αστυνομίας και ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, πραγματοποίησαν ελέγχους στην Αττική και στην Κρήτη, σε εταιρείες πώλησης λογισμικού και σε επιχειρήσεις, για τον εντοπισμό παραποιημένου λογισμικού και φορολογικών μηχανισμών.

Ελέγχθηκαν στην Αττική δύο εταιρείες πώλησης λογισμικού και δέκα οκτώ επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και στην Κρήτη μία εταιρεία πώλησης λογισμικού, τρεις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και ένα ξενοδοχείο. Κατασχέθηκαν συνολικά εξήντα εννιά υπολογιστές – φορολογικοί μηχανισμοί, πλήθος μονάδων αποθήκευσης και περιφερειακών υπολογιστών, καθώς και πλήθος φορολογικών στοιχείων.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν δύο έρευνες σε κατοικίες και στη μία εξ’ αυτών βρέθηκε και κατασχέθηκε χρηματικό ποσό 126.895 ευρώ.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι φορολογικοί μηχανισμοί που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για ανάλυση των δεδομένων και τα φορολογικά στοιχεία θα υποβληθούν σε επεξεργασία για να διαπιστωθεί το ύψος της φοροδιαφυγής.

Η παραποίηση του λογισμικού και των φορολογικών μηχανισμών, συνίστατο στην αλλοίωση των φορολογικών δεδομένων με παρέμβαση σε αυτά προκειμένου να εμφανίζονται μειωμένα έσοδα και να αποφεύγεται η απόδοση των προβλεπόμενων φόρων στο δημόσιο.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επισημαίνει ότι το φαινόμενο έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ φορολογικών εσόδων.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του, μάλιστα, προγραμματίζονται περαιτέρω συντονισμένες και εξειδικευμένες δράσεις όλων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους.