current views are: 4

9 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση05:30

Ντάισελμπλουμ: Σε 15 χρόνια μπορεί να χρειαστεί παρέμβαση το χρέος

Με βόμβα θα μπορούσε να συγκριθεί η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, για το χρέος στο Reuters. 

Δημοσίευση 05:30’
αρθρο-newpost

Με βόμβα θα μπορούσε να συγκριθεί η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, για το χρέος στο Reuters. 

Με βόμβα θα μπορούσε να συγκριθεί η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, για το χρέος στο Reuters. Ούτε λίγο ούτε πολύ έκλεισε την υπόθεση «χρέος» μεταφέροντάς τη με οικονομοτεχνικούς όρους και μελέτες μετά 15 χρόνια! 

«Υπάρχει ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που πρέπει να διαλέξουμε, και αυτή αφορά την εξέταση των ετήσιων αναγκών του χρέους» είπε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή στο Reuters.

«Φαίνεται να υπάρχει, επίσης, μια ευρεία αποδοχή ότι ένα καλό ύψος για το όριο θα ήταν να τεθεί στο 15% του ΑΕΠ το μέγιστο» συμπλήρωσε. 

«Και τρίτον, και σε αυτό εργαζόμαστε με τη Κομισιόν και το ΔΝΤ, ότι θα πρέπει να έχουμε μια κοινή βάση για τα σενάρια εφαρμογής (σ.σ. της ελάφρυνσης του χρέους): ποιες είναι πραγματικές προσμονές σε ένα κανονικό σενάριο; Ή διαφορετικά σε ένα αντίθετο σενάριο όσον αφορά την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό; κ.ο.κ.» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν “κορυφές” στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα – είναι πολύ μακριά» εξήγησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το πρακτορείο επισημαίνει πως αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι άποψη του ΔΝΤ είναι ότι ενώ το να τεθεί το όριο του ύψους της εξυπηρέτησης του χρέους σε ετήσια βάση στο 15% του ΑΕΠ ήταν μια σταθερά που έχει λειτουργήσει για τις περισσότερες οικονομίες, η Ελλάδα ίσως να χρειαστεί πιο γενναιόδωρους όρους με τα ετήσια κόστη να περιορίζονται στο 10% του ΑΕΠ.

«Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι το ΔΝΤ πάντα εργάζεται με τη λογική του 15% αλλά αν αυτοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πολύ υψηλό ποσοστό για την Ελλάδα τότε αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους» δήλωσε στο Reuters ο Ντάισελμπλουμ για το συγεκριμένο θέμα.