Σε «γρίφο» για δύσκολους λύτες εξελίσσεται για το υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα με το επίδομα θέρμανσης, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών αυτές τις ημέρες επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούν να βρουν μια ΄΄χρυσή τομή'', έτσι ώστε, παρά τον όρο για τη μείωση του κατά 50%, να μπορούν να το δικαιούνται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο περισσότερα νοικοκυριά.

Έστω και αν αυτός ο ''τρόπος'' μπορει να σημάνει και την πλήρη κατάργησή του για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων, κίνηση, όμως, που θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου και άρα συνολική πτώση της τιμής του λίτρου. 

Με την προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία εκτός απρόοπτου θα ανοίξει η ηλεκτρονική φορμα για τις φετινές αιτήσεις- να είναι πλέον ασφυκτικά κοντά, το υπουργείο μελετά διάφορα ενδεχόμενα που θα κάνουν αυτό το τόσο σημαντικό βοήθημα για τα νοικοκυριά προσβάσιμα σε ακόμα περισσότερους.

Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει, όπως ευελπιστούν, με τον λιγότερο ''επώδυνο'' τρόπο, προκειμένου να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες. 

Το ''απαισιόδοξο'' και το πιο ''απαισιόδοξο'' σενάριο 

Το σίγουρο καταρχήν είναι ότι αν τελικά το επίδομα διατηρηθεί, τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα είναι ακόμα πιο αυστηρά, καθώς προαπαιτούμενο στην συμφωνία είναι η ελάττωση κατά 50% της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης.

Από αυτό προκύπτει ότι θα υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με ό,τι ίσχυε πέρυσι, με τις πληροφορίες να θέλουν την μείωση στο εισόδημα να φτάνει ακόμα και κάτω του 50%.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είναι:

* Αγαμοι με συνολικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. 

* Εγγαμοι με συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο

* Μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση, το επίδομα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο

Αν τελικά επικρατήσει το σενάριο της μείωσης του εισοδήματος, τα εισοδηματικά κριτήρια μπορεί να... κατέβουν ακόμα και στο 12.000-15.000 ευρώ, με την αξία της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας να μειώνεται στα 100.000 ευρώ. 

Σε αυτή την περίπτωση, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης θα παραμείνει αμετάβλητος στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή 0,23 ευρώ το λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι η λιανική τιμή του πετρελαίου, με τα σημερινά δεδομένα, θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 0,85-0,90 ευρώ το λίτρο, από 1,10 ευρώ το λίτρο που ήταν πέρυσι. 

Το δεύτερο... πιο απαισιόδοξο σενάριο που έχει βρεθεί στο τραπέζι των στελεχών του υπ. Οικονομικών, προβλέπει την πλήρη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης και ταυτόχρονα τη σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης από 0,23 ευρώ το λίτρο στα 0,06 -0,10 ευρώ το λίτρο.

Σε αυτή την περίπτωση, η λιανική τιμή του καυσίμου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί ακόμη πιο χαμηλά, στα επίπεδα των 0,65-0,75 ευρώ το λίτρο, οπότε θα είναι και προσιτό σε περισσότερο κόσμο.