Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως για την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς, υπολογίζεται ότι συνολικά από τόσο από συνταξιοδοτικές αιτήσεις όσο από εφάπαξ που εκκρεμούν από τις ασφαλισμένους το ''κρυφό'' έλλειμμά τους εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύμα της ''Καθημερινής'', το μισό από αυτό το ποσό, κοντά στα 4 δισ. δηλαδή, προέρχεται από τις 300.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση που εκκρεμούν, για τις οποίες ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 24 μήνες, ενώ δεν λείπουν και οι ακραίες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης που αγγίζουν ακόμα και τα 4 χρόνια.

Το 31ο συνέδριο των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία έφερε στην δημοσιότητα στοιχεία - φωτιά που καταδεικνύουν την ελεύθερη πτώση των ασφαλιστικών ταμείων σε όλο της το μεγαλείο, την ώρα που σε λίγες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. 

Συνολικά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) εκτιμά ότι οι αιτήσεις απονομής κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αγγίζουν τις 327.000, εκ των οποίων οι 43.500 έχουν εκδοθεί ως προσωρινές. 

Τι συμβαίνει σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΤΠΔΥ

Ειδικότερα, στο ΙΚΑ είναι ανεκτέλεστες περίπου 141.644 αποφάσεις για χορήγηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, ενώ έχουν εκδοθεί 35.000 προσωρινές συντάξεις. Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα στον ΟΑΕΕ, όπου βρίσκονται στην αναμονή περίπου 33.000 αιτήσεις, από τις οποίες για 9.500 έχει ήδη χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη. 

Την ίδια στιγμή, στον ΟΓΑ οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία Σεπτεμβρίου, φτάνουν τις 30.000.

Αναφορικά με τα εφάπαξ, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) υπάρχουν 30.467 εκκρεμείς αιτήσεις απόδοσης εφάπαξ. Υπάρχουν μάλιστα άλλες 25.000 εκκρεμείς υποθέσεις απονομής εφάπαξ, οι οποίες προέρχονται από φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα δύο δισ. ευρώ, τα οποία ''εκκρεμούν'' για να πληρωθούν, προκειμένου να εκπληρωθεί η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκαν από το 2012 και μετά και αποτελούν ''πονοκέφαλο'' για την επιτροπή σοφών, καθώς δεν έχει καταφέρει να βρει ισοδύναμα. 

Στο πλαίσιο, αυτό συνταξιούχοι της ΔΕΗ αποφάσισαν να καταθέσουν δύο αγωγές σε βάρος της Πολιτείας για τις μειώσεις που έχουν σημειωθεί στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, όπως προέκυψαν από τους νόμους 4051 και 4093/2012 και οι οποίες κρίθηκαν από το ΣτΕ αντισυνταγματικές.

Πρόκειται για μια διαδικασία ομαδικών αγωγών που αφορούν όχι μόνο την άμεση παύση των «παράνομων μειώσεων», όπως χαρακτηρίζονται, αλλά και την «έντοκη επιστροφή του ποσού» που αναλογεί στον κάθε συνταξιούχο χωριστά.