current views are: 4

9 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση14:00

Αλεξιάδης: Το ΣΔΟΕ δεν καταργείται – Καμία υπόθεση δεν θα παραγραφεί

«Το ΣΔΟΕ ούτε καταργείται, ούτε αποδυναμώνεται, ούτε πρόκειται να παραγραφούν οι υποθέσεις του», διεμήνυσε ο Τρύφων Αλεξιάδης. 

Δημοσίευση 14:00’
αρθρο-newpost

«Το ΣΔΟΕ ούτε καταργείται, ούτε αποδυναμώνεται, ούτε πρόκειται να παραγραφούν οι υποθέσεις του», διεμήνυσε ο Τρύφων Αλεξιάδης. 

«Το ΣΔΟΕ ούτε καταργείται, ούτε αποδυναμώνεται, ούτε πρόκειται να παραγραφούν οι υποθέσεις του», διεμήνυσε ο Τρύφων Αλεξιάδης, με αφορμή τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τελωνειακού και φορολογικού ελέγχου καθώς και 500 υπαλλήλων και 3.500 υποθέσεων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε:

Δεν θα ελεγχθούν οι υποθέσεις από εξωγήινους, εφοριακοί και τελωνειακοί τις ήλεγχαν, το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη:

• Σήμερα το ΣΔΟΕ έχει ανοιχτές 38.000 υποθέσεις, οι οποίες αφορούν 1.300.000 ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων.

• Με τα σημερινά δεδομένα, 11.500 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η λίστα Λαγκάρντ, θα παραγράφονταν στις 31-12-2015, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί. Η κυβέρνηση σχεδιάζει παράταση του χρόνου παραγραφής των υποθέσεων αυτών κατά ένα έτος.

• Από το σύνολο των υποθέσεων, 3.500 πρόκειται να μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ.

• Οι υποθέσεις οι οποίες θα παραμείνουν στο ΣΔΟΕ, θα αποφασιστεί με νομοθετική διάταξη την οποία θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή, τι θα γίνουν. Εξετάζεται το ενδεχόμενο τις υποθέσεις αυτές να τις «τρέξει» το ΣΔΟΕ. «Καμία υπόθεση δεν πρόκειται να παραγραφεί».

Όσον αφορά στο προσωπικό, από τους 750 εργαζόμενους, οι 550 θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ, χωρίς να καταργηθούν οι υπηρεσιακές θέσεις στο ΣΔΟΕ, οι οποίες θα παραμείνουν 830.

«Κάποιοι λένε ότι πάμε να κουκουλώσουμε υποθέσεις. Αυτή η κυβέρνηση θα ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε πόντο να υποχωρήσουμε σε θέματα φοροδιαφυγής», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ περνώντας στην αντεπίθεση ανέφερε ότι κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν για τα αποτελέσματα της λίστας Λαγκάρντ.

Επικαλούμενος τα στοιχεία για τους ελέγχους που ολοκληρώθηκαν από το 2010 έως σήμερα, τόνισε ότι «φαίνεται πως από την αρχή είχε αποφασιστεί να οδηγηθεί σε παραγραφή η λίστα Λαγκάρντ».

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, που θα έχει έναν συντελεστή (και όχι κλίμακα).

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ εξωτερικού είπε ότι «μία από τις προτάσεις που έχει υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι να εφαρμόσουμε τον Νόμο Μόντι στην Ιταλία, όπου επιβλήθηκε φόρος 0,76% επί της αξίας των ακινήτων που βρίσκονται σε τρίτες χώρες και ανήκουν σε Ιταλούς. Στην περίπτωση που ο φόρος που επιβάλλεται στη χώρα του ακινήτου είναι 0,5% να πληρώνει στην Ιταλία το υπόλοιπο 0,26% και ως αξία να λαμβάνεται αυτή που έχει η ξένη χώρα».

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός εκτίμησε ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ανέρχεται σε ετήσια βάση γύρω στα 15-20 δισ. ευρώ. «Έχουμε ενδείξεις για μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή από ομίλους που κάνουν κήρυγμα στα συνέδρια κατά της φοροδιαφυγής», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται όλη η φοροδιαφυγή από υδραυλικούς, συνεργεία, ηλεκτρολόγους.

Μικρές αλλαγές στα τέλη ΙΧ

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών πολλών κλάδων με το ΥΠΟΙΚ.

Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μικρές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας από φέτος. «Να χαμηλώσουμε στα χαμηλά και να αυξήσουμε στα μεγάλα», είπε αποδίδοντας το πνεύμα των αλλαγών.


σχετικα αρθρα