Αλαλούμ επικρατεί με τα τέλη κυκλοφορίας καθώς τα σενάρια πέφτουν στο τραπέζι... βροχή και κανείς δεν ξέρει τι τελικά θα κληθεί να πληρώσει.

Σήμερα το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις αλλαγές στον υπολογισμό των τελών ακόμη και από φέτος.

Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, οι αλλαγές θα επιβαρύνουν τα οχήματα μεγάλης αξίας, που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν τέλη, καθώς όπως δήλωσε σε όσους παραπονιούνται για ενδεχόμενες αλλαγές στα τέλη για τα «καθαρά αμάξια», αντιτάσσει ανάλογα παράπονα που έχουν και οι πολύτεκνοι για τα οχήματα που αγόρασαν και τώρα πληρώνουν φόρο. 

«Αν προλάβουμε τις ημερομηνίες και βρούμε μια λύση και φέτος αλλιώς στο 2016» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός. Ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε πάντως ότι οι αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους εμπλεκόμενους παράγοντες της αγοράς. 

Οι πληροφορίες των προηγούμενων εβδομάδων για τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ήθελαν στο σχέδιο να περιλαμβάνεται η εισαγωγή κριτηρίου συνολικού αριθμού ΙΧ ανά νοικοκυριό, η εισαγωγή κριτηρίου αθροίσματος κυβικών των ΙΧ κάθε νοικοκυριού και η εισαγωγή κριτηρίου εμπορικής αξίας κυρίως για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά. 

Συγκεκριμένα βάσει των σεναρίων αυτών τα νοικοκυριά με δυο ενήλικες που έχουν τρίτο ή και τέταρτο ΙΧ θα επιβαρυνθούν σε σχέση με όσα καταβάλλουν σήμερα ενώ αντίστοιχα το νοικοκυριό με έναν φορολογούμενο και περισσότερα από ένα ΙΧ επίσης θα επιβαρυνθούν. 

Ωστόσο εξετάζεται η εισαγωγή κριτηρίου αθροίσματος κυβικών των ΙΧ κάθε νοικοκυριού ούτως ώστε να πληρώνουν περισσότερα αυτοί που έχουν στην κατοχή τους δύο ή τρία αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού από αυτούς που έχουν ένα αυτοκίνητο "οικογενειακό" και ένα μικρού κυβισμού (πόλης). 

Σε ότι αφορά στην εισαγωγή κριτηρίου εμπορικής αξίας εξετάζεται κυρίως για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους. Αυτός ο υπολογισμός ευνοεί σημαντικά φορολογούμενους που αγοράζουν ακριβά ΙΧ σε σχέση με φορολογούμενους που έχουν ΙΧ με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά αλλά είναι μοντέλα πριν το 2010.