Τραγελαφικές καταστάσεις εκτυλίσσονται στα 6 νησιά του Αιγαίου για τα οποία από 1ης Οκτωβρίου καταργήθηκε το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει στα υπόλοιπα.             

Πρόκειται για την Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο που μετά την αύξηση των συντελεστών του φόρου από  4%, 9% και 16% σε 6%, 13% και 23% όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι κάτοικοι αυτών των νησιών πελαγοδρομούν στα προβλήματα που προκαλούν οι δύο ταχύτητες στον ΦΠΑ

Οι νησιώτες αδυνατούν να βγάλουν άκρη με τις αλλαγές στο φόρο και θα πρέπει να έχουν διαρκώς δίπλα τους ένα λογιστή για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους και να μην χρεώσουν λάθος ΦΠΑ στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. 

Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου εξακολουθούν να ισχύουν οι εκπτώσεις στους συντελεστές του φόρου. 

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου με εγκύκλιο της  προσπάθησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να επιλύσει τα προβλήματα εφαρμογής των συντελεστών ΦΠΑ  τα οποία αποτυπώνονται στα παραδείγματα που παρατίθενται στην εγκύκλιο. 

Για παράδειγμα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια οι επιβάτες που αναχωρούν από τον Πειραιά επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 23% ανεξαρτήτως του προορισμού τους. Αν έχουν εισιτήριο από την Άνδρο με προορισμό την Τήνο επιβαρύνονται με ΦΠΑ 16%  (ισχύει η έκπτωση ΦΠΑ 30%) ενώ αν ο προορισμός τους είναι από την Άνδρο στη Μύκονο τότε το εισιτήριο θα έχει ΦΠΑ 23% γιατί η Μύκονος έχει αυξημένο ΦΠΑ

Μια επιχείρηση στην Νάξο παραδίδει παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από τον συνεταιρισμό του νησιού σε υποκείμενους στο φόρο που είναι εγκατεστημένοι στην Κω, την Λέσβο και τη Χίο, αποστέλλοντας τα αγαθά στα νησιά αυτά. Οι πράξεις αυτές υπάγονται στο συντελεστή 9%. Εάν όμως ο παραλήπτης  είναι ιδιώτης η συναλλαγή θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 13%. 

Μηχανικός εγκατεστημένος στην Ρόδο παρέχει υπηρεσίες επιτόπιας επίβλεψης της ανέγερσης τουριστικών κατοικιών στην Κάρπαθο. Οι εν λόγω υπηρεσίες υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%.


TAGS