Ριζικές μεταβολές στην ασφάλιση όπως την ξέραμε μέχρι τώρα αναμένεται να φέρει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που θα δοθεί στην δημοσιότητα αύριο από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περιλαμβάνει αλλαγές - σοκ με ενοποίηση ταμείων, γενναίες περικοπές, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού συντάξεων, ενώ αυτοί που θίγονται θα είναι οι νεότεροι ασφαλισμένοι.

Αύριο στις 13.00 ο υπουργός Εργασίας θα ανακοινώσει το πόρισμα, το οποίο συντάσσεται από το καλοκαίρι και θα φέρει τα πάνω κάτω σε χιλιάδες ασφαλισμένους που θα πάρουν σύνταξη μέσα στις επόμενες δεκαετίες, καθώς είναι βασισμένο στις έννοιες της ομογενοποίησης του ασφαλιστικού και των κοινών κανόνων ασφάλισης για όλους τους πολίτες. 

Όπως όλα δείχνουν, θεμέλιος λίθος του πορίσματος θα είναι το... τσεκούρι της τάξης του 11% σε συντάξεις από 1000 - 2000 ευρώ, ενώ αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 18% για συντάξεις άνω των 2000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, όσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξη, άλλο τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η περικοπή, η οποία θα υπολογίζεται κλιμακωτά. 

Τι αλλάζει - Περικοπές και νέα όρια συνταξιοδότησης 

Η πρώτη, σαρωτική αλλαγή που θα φέρει το πόρισμα έγκειται στην ενοποίηση των ταμείων. Σύμφωνα με την επιτροπή, τα υπάρχοντα ταμεία θα πρέπει να ενοποιηθουν σε ένα προκειμένου να εξασφαλιστεί μελλοντικά η βιωσιμότητα του συστήματος. Όλοι πλέον θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, χωρίς φυσικά να αποκλείουμε εξαιρέσεις σε αυτό, όπως π.χ. οι αγρότες, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Την ίδια στιγμή είναι βέβαιο ότι θα θεσπιστούν ενιαίοι και πλήρως ανταποδοτικοί κανόνες εισφορών και παροχών για όλα τα ταμεία που θα εξισώνουν προς τα κάτω τις παροχές στα πρότυπα του ΙΚΑ

Η δεύτερη μεγάλη ανατροπή έρχεται στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται η θέσπιση ενός ενιαίου συστήματος συντάξεων.

Πλέον οι συντάξεις  θα δίνονται από ένα ταμειο, το οποίο θα παρέχει όλες τις κύριες, τις επικουρικές, αλλά και τα εφάπαξ. Η σύνταξη σε αυτή την περίπτωση θα υπολογίζεται από τις εισφορές του ασφαλισμένου και την βασική του σύνταξη στα 67. Θεωρείται εκ των πραγμάτων βέβαιο ότι η επικουρική σύνταξη, για όποιους τη δικαιούνται, θα ενσωματωθεί στην κύρια, με σταδιακό στόχο την κατάργησή της, αφού πλέον δεν θα υπάρχει η χρηματοδόσηση των επικουρικών ταμείων από το ΑΚΑΓΕ.

Οι περισσότερο θιγμένοι σε αυτή την περίπτωση θα είναι οι συνταξιούχοι της επόμενης δεκαετίας, ωστόσο με αυτό τον τρόπο υπολογισμού μειώνονται οι συντάξεις και των ασφαλισμένων πριν το 1993.

Η τρίτη μεταβολή, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το πόρισμα των σοφών θα αφορά τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση το προσδόκιμο ζωής. Ο ασφαλισμένος σε αυτή την περίπτωση, εκτός από την εθνική σύνταξη θα λαμβάνει και την ανταποδοτική σύνταξη, ποσό το οποίο θα προσδιορίζεται από τις εισφορές που έχει αποδώσει σε όλα τα χρόνια που είναι ασφαλισμένος. Ωστόσο το ποσό που θα παίρνει για την σύνταξη αυτή θα υπολογίζεται με βάση το προσδόκιμο όριο ζωής. 

Η τέταρτη αλλαγή αφορά τις ανατροπές θα φέρει το νέο ασφαλιστικό και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς πλέον δεν θα μπορεί κανείς να συνταξιοδοτηθεί πριν από νέα γενικά όρια ηλικίας. 

Ποιοι θίγονται 

Αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις αλλαγές που θα έρθουν στο ασφαλιστικό σύστημα θα είναι οι νέοι ασφαλισμένοι, αυτοί δηλαδή που ασφαλίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Προφανώς, θα υπάρξει στην αρχική εφαρμογή του ένα μεταβατικό στάδιο, προκειμένου να ενσωματωθούν οι μεταβολές στις νέες συντάξεις και στις πιο παλιές που θα θιγούν όμως λιγότερο, αφού θα διατηρήσουν, σε κάποιο βαθμό, τα κεκτημένα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.