Η διαφήμιση με τους ψαράδες και τις πιστωτικές κάρτες περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο σε άρθρο του Reuters που επιχειρεί να καταγράψει τα οφέλη από τη χρήση πλαστικού χρήματος στη χώρα. 

Οπως αναφέρει «για μεγάλο διάστημα, η Ελλάδα, σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ, υστερούσε πολύ στις συναλλαγές χωρίς μετρητά. Το τελευταίο διάστημα, όμως, έχουν έρθει τα πάνω κάτω: από την επιβολή των capital controls και μετά, πολλά άλλαξαν. Ο Αθανάσιος Γεραμάνης, διευθυντής της Mastercard, κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο νέες κάρτες που εισήλθαν στην αγορά μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου».

«Οι καταναλωτές αισθάνθηκαν την επείγουσα ανάγκη να παρακάμψουν τα 60 ευρώ ημερησίως που ήταν το όριο ανάληψής τους και στράφηκαν στις κάρτες. Ξαφνικά ανακάλυψαν πως οι κάρτες μετρητών μπορούν να τους βοηθήσουν στις συναλλαγές τους».

Πριν από τους περιορισμούς κεφαλαίων, σύμφωνα με το πρακτορείο,  οι πληρωμές με κάρτα αντιπροσώπευαν μόλις το 6% των συνολικών ετήσιων λιανικών πωλήσεων (στη Δανία, αντιστοίχως, φτάνουν το 60%). Τώρα, η εκτίμηση του κ. Γεραμάνη είναι ότι το ποσοστό θα εκτιναχθεί στο 25-30% λόγω της κίνησης που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι με τάσεις εξισορρόπησης το επόμενο διάστημα.

Το Reuters αναφέρει πως υπάρχει και ένα επιπλέον κέρδος για την κυβέρνηση που προσπαθεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Με τις κάρτες η διασταύρωση των αγορών και των πληρωμών γίνεται με πιο εύκολο και σίγουρο τρόπο.

Σύμφωνα με το άρθρο, η  κυβέρνηση σχεδιάζει να εξαπλώσει την υποχρεωτική χρήση πιστωτικής κάρτας και σε άλλους κλάδους όπως τους γιατρούς, τους οδοντιάτρους, τους δικηγόρους, τους υδραυλικούς και τους ηλεκτρολόγους, με την ταυτόχρονη υπόσχεση πως θα μειωθεί η προμήθεια των τραπεζών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πλαστικό χρήμα θα βοηθήσει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά θα χρειαστεί κάμποση υπομονή μέχρι να καρποφορήσει το σύστημα. «Η στροφή, και μάλιστα με αυξημένες τάσεις, προς το πλαστικό χρήμα μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα τους συνταξιούχους, αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να συμβάλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της EFG Bank, Πλάτων Μονοκρούσος.