Στην δοκιμασμένη συνταγή του καρότου και του μαστιγίου αναμένεται να κινηθεί ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ  Μοσκοβισί που καταφθάνει σήμερα στην χώρα μας. 

Το καρότο από τον Γάλλο Κομισάριο θα είναι οι υποσχέσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και πιθανόν κάποιες μικρές ανάσες στα ασθενέστερα νοικοκυριά αφού όμως πρώτα τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακό, φορολογία εισοδήματος που είναι και το μαστίγιο. 

Στόχος είναι να φανεί ότι οι Βρυξέλλες στηρίζουν την Αθήνα από την άλλη όμως θα πρέπει να τηρηθούν τα προαπαιτούμενα και οι δεσμεύσεις  του τρίτου Μνημονίου χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. 

Για τα θέματα αυτά και για πολλά άλλα, έχει σχεδιαστεί ακριβώς πριν την συνάντηση του Πιέρ Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,  να υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στις 15.00 το απόγευμα της Τετάρτης , με τη συμμετοχή των οικονομικών υπουργών. 

Η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επίτροπου γίνεται σε μια στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών περνούν την Αθήνα από εξονυχιστικό «τσεκ- απ» για τα μνημονιακές δεσμεύσεις  που έχουν υλοποιηθεί  ώστε να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ για τη χώρα μας.
Οι αντίστοιχοι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επιμένουν ότι θα προκύψει «μαύρη τρύπα» 450 εκατ.  ευρώ στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και άλλων 900 εκατ. ευρώ το 2016, παρά τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί ή έχουν συμφωνηθεί να ληφθούν τα επόμενα τρία χρόνια. 

Παράλληλα, τόσο τα στελέχη των Ευρωπαίων πιστωτών όσο και του ΔΝΤ χτυπούν «καμπανάκι» για την απουσία ή την ανεπάρκεια ισοδύναμων μέτρων για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το 5ευρω στα νοσοκομεία και την υποστήριξη του 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ οι οποίοι θα χάσουν από τον Μάρτιο του 2016 το εν λόγω επίδομα.