current views are: 6

15 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση04:12

Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για να κλείσουν τα «μέτωπα» στην φορολογία

Ανοίγουν, αντί να κλείνουν, τα περισσότερα μέτωπα στην κυβέρνηση. 

Δημοσίευση 04:12’
αρθρο-newpost

Ανοίγουν, αντί να κλείνουν, τα περισσότερα μέτωπα στην κυβέρνηση. 

Ανοίγουν, αντί να κλείνουν, τα περισσότερα μέτωπα στην κυβέρνηση. Σαράντα οκτώ ώρες μετά την θύελλα των αντιδράσεων που ξεσήκωσε το πολυνομοσχέδιο με το θέμα της φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων και η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με μία νέα εστία φωτιάς.
Αυτή σχετίζεται με τις 11.500 «καυτές» υποθέσεις του ΣΔΟΕ και το σάλο που προκάλεσε  ο κίνδυνος παραγραφής τους στο τέλος του έτους. Πρόκειται για υποθέσεις με  βαρύ περιεχόμενο που φθάνουν μέχρι και την περιλάλητη λίστα Λαγκάρντ.   

Αν οι δανειστές επιμείνουν στην άποψη να μη δοθεί παράταση για τον περαιτέρω έλεγχο αυτών τότε στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 «σβήνονται» διά παντός τα φορολογικά αδικήματά τους. Ακόμη και αν πρόκειται για σκάνδαλα. 

Η τύχη αυτών των υποθέσεων είναι ακόμη σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οι οποίοι διατηρούν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο η ελληνική πλευρά θα προλάβει ώς το τέλος του 2016 να ολοκληρώσει τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων και να εισπράξει τα πρόστιμα που θα βεβαιωθούν. 

«Πονοκέφαλο» προκαλούν στην κυβέρνηση και τα ισοδύναμα των 330 εκατ. που πρέπει να βρεθούν ώστε να αποσυρθεί το μέτρο της επιβολής του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την επιβολή έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, μέτρο το οποίο έχει κρατηθεί ως εφεδρικό. 

Στο οικονομικό επιτελείο κάνουν αγώνα δρόμου για να τα κλείσουν αυτά τα μέτωπα αφού σε λιγότερες από δέκα μέρες φθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και «ποιος ξέρει» τι άλλο μπορεί να προκύψει από το πρώτο κύκλο αυτών των διαπραγματεύσεων.

Ήδη, πάντως τα τεχνικά κλιμάκια των Ευρωπαίων πιστωτών όσο και του ΔΝΤ χτυπούν «καμπανάκι» για την απουσία ή την ανεπάρκεια ισοδύναμων μέτρων για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το 5ευρω στα νοσοκομεία και την υποστήριξη του 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ οι οποίοι θα χάσουν από τον Μάρτιο του 2016 το μικρό αυτό «βοήθημα». 

Αναλυτικότερα, τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης έχουν ως εξής:    

1.Εκκρεμείς υποθέσεις ΣΔΟΕ: Πρύμναν ανέκρουσε η κυβέρνηση μετά τον «σεισμό» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη περί παραγραφής 11.500 εκκρεμών υποθέσεων στο τέλος του έτους, τις οποίες ανακάλεσε πάντως χθες στη Βουλή. Πρόκειται για υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος που φτάνουν μέχρι την περιλάλητη λίστα Λαγκάρντ. Αν οι δανειστές επιμείνουν στην άποψη να μη δοθεί παράταση για τον περαιτέρω έλεγχο αυτών τότε στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 «σβήνονται» διά παντός τα φορολογικά αδικήματά τους. Ακόμη και αν πρόκειται για σκάνδαλα. Η τύχη αυτών των υποθέσεων είναι ακόμη σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οι οποίοι διατηρούν τις αμφιβολίες τους για το κατά ποσό η ελληνική πλευρά θα προλάβει ώς το τέλος του 2016 να ολοκληρώσει τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων και να εισπράξει τα πρόστιμα που θα βεβαιωθούν. Ωστόσο πηγές από την Κομισιόν αναφέρουν ότι ουδέποτε οι δανειστές ασχολήθηκαν διεξοδικά με το θέμα της παράτασης που τείνει να γίνει έθιμο κάθε τέλος του χρόνου από την φορολογική διοίκηση. Το μόνο σχόλιο το οποίο έκαναν είναι μην τυχόν οι αρμόδιες υπηρεσίες αφήνουν τα «σίγουρα πρόστιμα και φθάσουν να κυνηγούν υποθέσεις φαντάσματα..». 

2.  ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: Στην λίστα με τα ισοδύναμα των 330 εκατ. ευρώ  μπορεί να μπαίνουν και να βγαίνουν μέτρα, ακόμη όμως τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις ( σχέδιο Βαρουφάκη) που θα καλύψει και την «τρύπα» των 450 εκατ. ευρώ που βλέπει στον προϋπολογισμό φέτος το ΔΝΤ. 

3. Ανείσπρακτα ενοίκια: Φόρμουλα αναζητείται για το… επίμαχο θέμα της φορολόγησης των  ανείσπρακτων ενοικίων που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.  Στο πολυνομοσχέδιο διατηρείται η διάταξη που προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας που είχαν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο. Για το ζήτημα αυτό γίνονται συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και το υπουργείο θα φέρει νέα διάταξη στη Βουλή  που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο. Ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφές αν αυτό θα γίνει μέχρι αύριο οπότε και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο ή αργότερα σε άλλο νομοσχέδιο.  Άλλωστε η όποια ρύθμιση θα αφορά ενοίκια του 2015, τα οποία θα δηλωθούν στην επόμενη φορολογική δήλωση.  

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τέσσερα :

1.       Να γίνει υποχρεωτική η πληρωμή των ενοικίων μέσω τραπέζης  και όχι με μετρητά για όσα είναι κάτω των 500 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα φορολογούνται ως «εισόδημα» του ιδιοκτήτη μόνον τα ποσά που κατεβλήθησαν στην τράπεζα.
2.       Να θεσπιστεί  έκπτωση- φοροαπαλλαγή στο φέσι που φορτώθηκε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.
3.       Φορολόγηση των ενοικίων στο χρόνο κατά τον οποίο εισπράττονται. Για παράδειγμα ποσό ενοικίων που δεν εισπράχθηκε το 2015 εφόσον καταβληθεί το 2016 να φορολογηθεί ως εισόδημα που αποκτήθηκε τη συγκεκριμένη χρονιά.
4.       Να περιληφθεί στη νέα φορολογική δήλωση ειδικός κωδικός στον οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν τη φορολόγησή τους.                       
   


σχετικα αρθρα