Ιδιαίτερα απαισιόδοξα για το σύνολο των ασφαλισμένων είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από το πόρισμα της επιτροπής σοφών του υπουργείου Εργασίας, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ επιβάλλει σύνταξη - φιλοδώρημα 360 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια στα 67 έτη, με περικοπές έως και 17%, αλλά και αύξηση εισφορών σε αρκετούς ασφαλισμένους. 

Ουσιαστικά, η πρόταση της επιτροπής συνοψίζεται στο γεγονός ότι πλέον στον καθορισμό της σύνταξης θα λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο ο μισθός και τα χρόνια ασφάλισης, αλλά και το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα και εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, καταθέσεις και επενδυσεις. 

Εξάλλου, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, πρόκειται για ποσό που θα απευθύνεται πλέον σε όσους βρίσκονται στα... όρια της φτώχειας και όχι τους γενικά «έχοντες», για τους οποίους σύνταξη θα θεωρείται το ποσό που έχουν πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια σε εισφορές. 

Το πόρισμα φέρεται, επίσης, να τονίζει ότι το τελικό ποσό της σύνταξης θα συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής του καθε ασφαλισμένου, αλλά και το ποσοστό αναπροσαρμογής των συντάξεων μέσα στα χρόνια. 

Προβλέπεται, επίσης, να υπάρξει ένα νέο ταμείο που θα προσομοιάζει στο ΑΚΑΓΕ, στον οποίο θα περιέρχονται εισφορές που θα επιβάλλονται σε συναλλαγές μεγάλων ποσών. 

Τα σενάρια και ο τρόπος υπολογισμού

Το νέο σύστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2016, θα αφορά κατά κύριο λόγο ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν από 1-9-2015 και, όπως έχει γίνει, ήδη, γνωστό, θα προβλέπει μειωμένους συντελεστές υπολογισμού των ποσών των συντάξεων που, μοιραία, θα οδηγούν και σε χαμηλότερες συντάξεις.

Ένα σενάριο που ''παίζει'' έντονα είναι να υιοθετηθεί ο τρόπος υπολογισμού σύμφωνα με το νόμο Σιούφα, με πολύ χαμηλότερους συντελεστές, κάτι που σημαίνει ότι από 70% που είναι σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης στα 35 χρόνια ασφάλισης, αυτό να μειωθεί στο 55%.

Η άλλη πρόταση είναι να εφαρμοστεί, με χειρότερες, όμως προϋποθέσεις, ο νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (ν. 3863/2010), σύμφωνα με τον οποίο, η σύνταξη, θα προκύπτει από το άθροισμα της «βασικής σύνταξης» (που θα είναι στα 360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης). Εξ αυτού του λόγου, το ποσοστό αναπλήρωσης σταδιακά θα διαμορφωθεί στο 65% για όλους τους ασφαλισμένους.

Όπως όλα δείχνουν, οι μειώσεις των συντάξεων θα υπολογίζονται με βάση την αρχική σύνταξη, πριν τις πρώτες μειώσεις το 2009. Αυτό σημαίνει πως το όριο δεν μπαίνει στα 1.000 ευρώ, αλλά στα 700.

Αναφορικά με την επικουρική σύνταξη, υπάρχουν δύο εναλλακτικές : Είτε την ενσωμάτωσή της στην κύρια, καθώς πλέον θα είναι απλά ένα μικρό συμπλήρωμα στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη, είτε να παραμείνει το ενιαίο επικουρικό ταμείο, το οποίο θα λειτουργεί με βάση την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. 


Όλοι σε ένα ταμείο ή τρία για μισθωτούς, αγρότες, ελευθ. επαγγελματίες 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα που θα παραδοθεί σήμερα στην δημοσιότητα από τον Γιώργο Κατρούγκαλο περιλαμβάνει καταρχήν την δημιουργία ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα, ενός ''υπερταμείου'', στο οποίο θα εντάσσονται όλοι οι ασφαλισμένοι, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ υπάρχει και η περίπτωση τελικά να προσδιοριστούν τρεις ασφαλιστικοί φορείς, ένας για τους μισθωτούς, ένας για τους αυτοαπασχολούμενους και ένας για τους αγρότες. 

Αναοφορικά με τις εισφορές, όμως, υπάρχει η πρόταση να προσαρμοστούν στα πρότυπα του ΙΚΑ, κάτι που σημαίνει ότι στην περίπτωση του ΟΓΑ θα αυξηθούν, ακόμα και 40%, στην περίπτωση των ΔΕΚΟ θα μειωθούν, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι εισφορές θα συμβαδίζουν με το πραγματικό εισόδημα του εργαζόμενου.