Μεγάλη απάτη που έγινε γνωστή ως «φοροδιαφυγή του Ζ», είχε στηθεί με ένα «πειραγμένο» λογισμικό που έκανε παρέμβαση στα ποσά που κατέγραφε μια επιχείρηση, «καταπίνοντας» έσοδα.

Για παράδειγμα, έστω ότι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης έκανε είσπραξη 1.000 ευρώ. Το λογισμικό έσβηνε ένα μηδενικό και έτσι το έσοδο φαινόταν να είναι μόλις 100 ευρώ δηλαδή τα 900 ευρώ έμεναν αφορολόγητα στην «τσέπη» του επιχειρηματία.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπος, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν το λογισμικό, κάτι που οδηγούσε σε απώλεια εσόδων για το Δημόσιο ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Κεντρικό ρόλο έπαιζαν δυο εταιρείες λογισμικού έκδοσης αποδείξεων σύγχρονων ταμειακών μηχανών με «πελάτες» λογιστές, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ξενοδοχείων που τους απέδιδαν ένα σεβαστό ποσό από τα μαύρα κέρδη τους.

Το κύκλωμα εκμεταλλευόταν κενά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς των οικονομικών αρχών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ είχαν εγκρίνει την πώληση του συγκεκριμένου λογισμικού χωρίς να έχουν ζητήσει την κατάθεση του πρωτότυπου προγράμματος για να το ελέγξουν.

Αφού είχαν κοπεί κανονικά όλες οι αποδείξεις προς τους πελάτες, ο επιχειρηματίας έκανε ταμείο αποφασίζοντας το ύψος του ποσού των εσόδων που ήθελε να διαγράψει. Στη συνέχεια επικοινωνούσε με την εταιρεία λογισμικού η οποία παρενέβαινε ηλεκτρονικά στο σύστημα έκδοσης αποδείξεων και αφαιρούσε το αντίστοιχο ποσό.