Επανήλθε σε λειτουργία η υπηρεσία της «προσωποποιημένης πληροφόρησης», μέσω της οποίας χιλιάδες οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα μπορούν να διαπιστώσουν το ύψος της επιβάρυνσης από την αύξηση του επιτοκίου.

Περίπου στις 11 το πρωί, οι φορολογούμενοι έβλεπαν στο Taxis την ακόλουθη ανακοίνωση:

Αλλαγή στις δόσεις ρυθμίσεων ν.4321/2015 σύμφωνα με το ν.4336/2015, για έντοκες δόσεις ρυθμίσεων και για άτοκες που δεν καλύπτονται από το εισοδηματικό κριτήριο. Διαδικασία σε εξέλιξη. (Δ.ΗΛΕ.Δ. Γ.Γ.Δ.Ε.).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει γίνει ο έλεγχος για το αν οι οφειλέτες που χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να διατηρήσουν το μηδενικό επιτόκιο. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ο αντίστοιχος έλεγχος για το αν πληρούν οι εμπλεκόμενοι το περιουσιακό κριτήριο. Έτσι, με το που θα γίνει ο δεύτερος έλεγχος, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν οφειλέτες με χρέη κάτω των 5000 ευρώ οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με το επιτόκιο του 5%.

Πιο αναλυτικά:

1. Ο αυξημένος τόκος, άρχισε να υπολογίζεται από τις 15 Οκτωβρίου ωστόσο, στη δόση που θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος του μήνα, δεν εμφανίζεται αύξηση. Η αύξηση θα φανεί από τη δόση του Νοεμβρίου. Όσο για το ποσό των τόκων που προκύπτει από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αυτό έχει επιμεριστεί στις υπόλοιπες δόσεις που απομένουν μέχρι την ολική αποπληρωμή του ποσού.

2. Οι έχοντες χρέη άνω των 5.000 ευρώ ούτως ή άλλως θα έρθουν αντιμέτωποι με το αυξημένο επιτόκιο του 5,05%. Οι έχοντες χρέη κάτω των 5.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν μόνο αν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούν το περιουσιακό ή το εισοδηματικό κριτήριο. Προς το παρόν, ο έλεγχος έγινε μόνο με βάση το εισοδηματικό κριτήριο. Ο έλεγχος για το περιουσιακό κριτήριο (σ.σ η αξία των ακινήτων να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ) θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. Έτσι, μπορεί κάποιος που χρωστάει 5.000 ευρώ και κάτω, σήμερα να διαπιστώσει ότι δεν θα υποστεί επιβάρυνση (για τους μικροοφειλέτες το επιτόκιο ήταν μηδενικό και θα γίνει 5,05% για όποιον δεν πληροί το εισοδηματικό κριτήριο) και τις επόμενες ημέρες το επιτόκιο να μπει επειδή θα διαπιστωθεί ότι δεν πληροί τον περιουσιακό κριτήριο. 

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα, θα αναρτηθούν στο Taxis και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.