Όλα είναι ανοιχτά για τη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών για την αναδιάρθρωση του χρέους, με αρκετά ονόματα να έχουν πέσει στο τραπέζι.

Η συζήτηση για την επιτροπή είναι σε πρώιμο στάδιο και οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ήδη ακούγονται και συγκεκριμένα πρόσωπα για τον επικεφαλής της, όπως αυτό του καθηγητή του Υale και εκτελεστικού διευθυντή του επενδυτικού fund, Ellington Capital Management, Τζον Τζιανακόπλος (John Geanakoplos).

Ο 60χρονος έλληνας ομογενής καθηγητής Οικονομικών -με σπουδές στο ίδιο αλλά και στο Harvardπιστεύει ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους νομοτελειακά μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερες απώλειες για τους δανειστές, όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέδριο της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα.

Το ζήτημα προς το πρόσωπό του, πάντως, έγκειται στο γεγονός ότι το fund του οποίου είναι συνιδρυτής, διαχειρίζεται κυρίως ενυπόθηκα δάνεια, την ώρα που το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι ανοικτό. Έτσι ενδεχόμενη πληροφόρηση που, μοιραία, θα έχει ενδέχεται να είναι προνομιακή, εξ ου και οι επικρίσεις που δέχεται η επιλογή του. 

Σημειώνεται ότι κ. καθηγητής του Yale έχει συνυπογράψει δημοσιεύσεις με τον Ηρακλή Πολεμαρχάκι, πρώην επικεφαλής του οικονομικού γραφείου και συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου...