Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η διαδικασία της ενημέρωσης των οφειλετών των 100 δόσεων, με τους φορολογούμενους να διαπιστώνουν αυξήσεις στη ρύθμισή τους, που μπορεί να κυμαίνεται από λίγα ευρώ μέχρι πολλές χιλιάδες ανάλογα με το ποσό. 

Μέχρι σήμερα το βράδυ, το πολύ αύριο το πρωί, οι φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί στις 100 δόσεις, θα έχουν λάβει στο taxis τις νέες ταυτότητες πληρωμής, οι οποίες αναγράφουν το προσαυξημένο κατά 2,05% ποσό και μπορεί να πληρωθεί μέσω ταχυδρομείου, ηλεκτρονικά ή μέσω τραπέζης. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, έχει γίνει ο έλεγχος για το αν οι οφειλέτες που χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να διατηρήσουν το μηδενικό επιτόκιο.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει ο αντίστοιχος έλεγχος για το αν πληρούν οι εμπλεκόμενοι το περιουσιακό κριτήριο. Έτσι, με το που θα γίνει ο δεύτερος έλεγχος, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν οφειλέτες με χρέη κάτω των 5000 ευρώ οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με το επιτόκιο του 5%.

Η προσαύξηση αφορά το μεγάλο ποσοστό των υπαγόμενων στην ρύθμιση, όμως υπάρχουν και κάποιοι ελάχιστοι, οι οποίοι αν πληρούν τρεις προϋποθέσεις, θα δουν τα ποσά των οφειλών τους να παραμένουν ως έχουν, χωρίς προσαύξηση.

Οι τρεις προϋποθεσεις που απαλλάσσουν τους οφειλέτες από την αύξηση είναι οι εξής:

  • αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο
  • αν η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη είναι κάτω των 150.000 ευρώ
  • η υπαγόμενη οφειλή να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος εισοδήματος του 2015

Οι φορολογούμενοι έχουν διορία τριών μηνών για την εξόφληση της οφειλής, αλλιώς κινδυνεύουν με έξοδο από την ρύθμιση, ενώ θα πρέπει να είναι επιπλέον και τυπικώς εντάξει και με τις υπόλοιπες οφειλές τους στο δημόσιο, όπως λ.χ. τον ΕΝΦΙΑ.

Όπως τονίζει στο newpost o φοροτεχνικός Βασίλης Χατζόπουλος, «οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι οφειλές αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν εντός τριών μηνών αλλιώς χάνουν το δικαίωμα στη ρύθμιση. Αν συμβεί αυτό, τότε υπάγονται στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων». 

Έξοδο από τη ρύθμιση περιμένει όμως και όσους φορολογούμενους δεν λάβουν υπόψη τους τις νέες επικαιροποιημένες ταυτότητες πληρωμής και συνεχίσουν να πληρώνουν χωρίς την έκπτωση.

«Στην περίπτωση αυτή» τονίζει ο κ. Χατζόπουλος, επίσης, «αν δεν εξοφληθούν και οι αυξήσεις μέσα στο επόμενο οκτάμηνο, το σύστημα επισης πετά εκτός της ρύθμισης τους οφειλέτες».