current views are: 3

20 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση08:17

Στον «αέρα» το μέτρο και η παράταση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Δεν έχει προηγούμενο το «αλαλούμ» με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. 

Δημοσίευση 08:17’
αρθρο-newpost

Δεν έχει προηγούμενο το «αλαλούμ» με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. 

Δεν έχει προηγούμενο το «αλαλούμ» με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ενώ το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε μέχρι την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 την εφαρμογή του μέτρου τυπικά αυτό είναι στον «αέρα» από τη στιγμή που η παράταση δόθηκε με μία απλή ανακοίνωση χωρίς να υπάρξει η σχετική υπουργική απόφαση.

Αυτό «μπλόκαρε» τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ενώ προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο χάος στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν είχε καμία απολύτως εικόνα για τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν το μέτρο.

 Ήδη από χθες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου απαντούσαν σε χιλιάδες ερωτήματα ενδιαφερομένων ότι ο ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης ισχύει κανονικά, αφού δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση για την αναστολή της εφαρμογής του ούτε έχει κατατεθεί στη Βουλή κάποια νομοθετική ρύθμιση που καταργεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Γνωμοδοτούσαν δε ότι όσες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει πλέον να το πράξουν για να μην έχουν προβλήματα με τις φορολογικές αρχές.

Όπως υποστήριζαν χθες αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, ακόμη και μια απόφαση για την περαιτέρω αναστολή της εφαρμογής του μέτρου δεν θα είχε πλέον καμία νομική υπόσταση και ο μόνος τρόπος για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι να καταργηθεί άμεσα με νομοθετική ρύθμιση.

Συνεπώς, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες τη δεδομένη χρονική στιγμή ο ΦΠΑ στον κλάδο ισχύει κανονικότατα. Έτσι όλα τα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια εκμάθησης ξένων γλωσσών και τα κέντρα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών οφείλουν ήδη από χθες να έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ και να εκδίδουν κανονικά αποδείξεις είσπραξης διδάκτρων με επιπλέον χρέωση 23%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής ( ΚΥΣΟΙΠ και ΚΥΣΚΟΙΠ) μαζί με το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων που θα παρουσιάσει η Αθήνα στο αυριανό EuroWorkingGroup και το οποίο είναι συνδεδεμένο με την τελευταία υποδόση του 1 δις. ευρώ.   

Στην περίπτωση που δεν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα συνολικού ύψους 168 εκατ. ευρώ για φέτος και άλλα 240 εκατ. ευρώ για το 2016 ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση θα εφαρμοστεί κανονικά και θα επιβαρύνει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Μάλιστα όσες οικογένειες  πλήρωσαν δίδακτρα χωρίς ΦΠΑ την περίοδο που το μέτρο είχε «παγώσει»  θα  κληθούν τώρα να πληρώσουν αναδρομικά τον φόρο του 23%.

Από την άλλη, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης που δεν συμμορφωθούν με το μέτρο και εξακολουθήσουν να μην τιμολογούν τα δίδακτρα με ΦΠΑ 23% είναι εκτεθειμένες στην επιβολή προστίμων και των άλλων κυρώσεων που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.   

Το θέμα πάντως παραμένει ανοικτό από την στιγμή που οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος δυσκολεύονται να βρουν τα… αντίμετρα, μεταξύ των οποίων ήταν και η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή.


σχετικα αρθρα