Χαμηλότερος των 20 δισ. ευρώ θα είναι ο λογαριασμός για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, όπως δήλωσαν στο Reuters υψηλόβαθμοι τραπεζίτες με άμεση γνώση του θέματος.

«Το κεφαλαιακό έλλειμμα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα είναι χαμηλότερο των 20 δισ. ευρώ», τόνισε ένας από τους υψηλόβαθμους τραπεζίτες στο Reuters.

Πάντως, τραπεζικές πηγές τονίζουν πως στόχος των τραπεζών είναι να ολοκληρωθεί εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε από το ερχόμενο έτους, όπως έχουν κατ΄ επανάληψη τονίσει οι διοικήσεις τους, να επικεντρωθούν στο βασικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυρών και επιχειρήσεων, που έχει περιοριστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έως το τέλος του Δεκεμβρίου θα αποφευχθεί και το ενδεχόμενο του «κουρέματος» των καταθέσεων (bail in) που θα ισχύσει, σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία, από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες σχεδιάζουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πέρα των μορφής των κλασικών δανείων που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα με στόχο στην ενίσχυση ιδιαίτερα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και έχει πληγεί καίρια από την οικονομική κρίση.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης επιτελικά τραπεζικά στελέχη με δηλώσεις τους εκτιμούν ότι τίθενται οι βάσεις για την άρση των capital controls με την επόμενη μεγάλη πρόκληση να είναι η προσέλκυση των καταθέσεων που βρίσκονται εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, είτε σε θυρίδες, είτε στα σεντούκια, είτε σε τράπεζες του εξωτερικού.