Τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση τους από το 2009 κατέγραψαν το τρίτο τρίμηνο οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών.  

Ο κλάδος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενισχυμένο φράγκο και η μείωση της ζήτησης στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ επεκτάθηκε και σε άλλες ασιατικές αγορές.

Η αξία των εξαγωγών - στοιχεία προσαρμοσμένα με βάση τις εργάσιμες ημέρες - μειώθηκε κατά 7,2% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ελβετική υπηρεσία τελωνείων. Το πρώτο εννεάμηνο του έτους οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2% στα 15,8 δισεκ. φράγκα, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία της Ελβετικής Ωρολογοποιίας, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία αυτά «επισκιάζουν κάπως τις προοπτικές για το έτος».

Η εξασθένηση της ζήτησης στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα επεκτάθηκε και σε άλλες ασιατικές αγορές όπως η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν, επηρεάζοντας σημαντικά τον κλάδο της ωρολογοποιίας, που αντιστοιχεί στο ένα δέκατο των εξαγωγών της Ελβετίας.

Το Χονγκ Κονγκ και η Κίνα πέρυσι αντιστοιχούσαν στο ένα τέταρτο των ελβετικών εξαγωγών ρολογιών. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, μειώθηκαν κατά 18% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την πιο απότομη μηνιαία πτώση εδώ και πέντε χρόνια.