ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανδρεάδης: Να μειωθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό

Δημοσίευση 20 Οκτωβρίου 2015, 16:03 / Ανανεώθηκε 20 Οκτωβρίου 2015, 16:16
Ανδρεάδης: Να μειωθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό
Facebook Twitter Whatsapp

Την έλλειψη επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και στις προκλήσεις του κλάδου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης από το βήμα του 14ου Συνεδρίου του Συνδέσμου. 

Την έλλειψη επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και στις προκλήσεις του κλάδου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης από το βήμα του 14ου Συνεδρίου του Συνδέσμου

Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε την άμεση επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό στα επίπεδα του 8% με 10%, και τόνισε πως πρέπει να αυξηθεί άμεσα η εισπραξιμότητα του φόρου. Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε την εντατικοποίηση των ελέγχων και σημείωσε πως η διαφορά θα μπορούσε να καλυφθεί από την επιβολή φορολογίας της αγοράς του sharing economy (οικονομία διαμοιρασμού), την επιβολή προστίμων στα παράνομα καταλύματα και την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, ο τομέας δεν θα είναι βιώσιμος μετά το 2016 αν οι συντελεστές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ανδρεάδης, δήλωσε ότι παρατηρείται έντονη έλλειψη επενδύσεων στον τουρισμό και πως όσο δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο και όπως είπε, θα συνεχίσει να παρατηρείται έλλειψη στο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, εστίασε στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγοντας ότι η διαδικασία αυτή δε θα πρέπει να καταστεί ανασταλτικός παράγοντας για την ελληνική επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν πρέπει να προκριθεί η επιλογή πώλησης των κόκκινων δανείων (NPL’s) σε μικρό ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας και πρότεινε ως λύση την αναδιάρθρωση των δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων, με πολύ υψηλότερα ποσοστά και με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.