Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα ισοδύναμα, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, ενώ προανήγγειλε αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας καθώς και αύξηση της φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα.

Σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι «η πρόταση που ανακοινώθηκε, θα συζητηθεί με τους θεσμούς». Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η κυβέρνηση «έχει βρει πάρα πολλά ισοδύναμα, αλλά θέλουμε να τα βρούμε από εκεί που υπάρχει η δυνατότητα να τα πάρουμε χωρίς να επιβαρύνουμε την τσέπη του πολίτη, ούτε θα επιβαρύνουμε τη λαϊκή κατανάλωση». 

Για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως «φέτος θα το πάρουν λιγότεροι δικαιούχοι, γιατί ο προϋπολογισμός προβλέπει 105 εκατ ευρώ». Πάντως αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς γιατί όπως είπε το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, ενώ επεσήμανε πως τα κριτήρια για τη χορήγησή του έχουν καθοριστεί. 

Επίσης αποκάλυψε πως τα  ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας θα έρθουν μετά την 1η Νοεμβρίου, ενώ τόνισε πως το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται «ένα σενάριο για μετακύλιση του βάρους από τα μικρά και φθηνά αυτοκίνητα στα μεγάλα και ακριβά. Πρέπει να μοιραστεί και εκεί δίκαια το φορολογικό βάρος».

Αναφερόμενος στον νέο νόμο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε πως η δέσεμυση της κυβέρνησης είναι έσοδα ύψους 2,6 δισ ευρώ από τον φόρο της ακίνητης περιουσίας. «Για το 2016 προβλέπεται για την ακίνητη περιουσία ένας φόρος με αποδοτικότητα 2,65 δισ. ευρώ. Πρέπει να συζητήσουμε με τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για το τι ποιον ακριβώς φόρο θέλουμε. Θα είναι ΕΝΦΙΑ 2 ή θα έχει άλλη κατεύθυνση; Αυτό θα το δούμε» είπε και συνέχισε: 

Σε ότι αφορά στο τι είναι να κάνουμε με τον φόρο στα ακίνητα, πρέπει να δούμε πως θα τον κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό. Υποσχόμαστε φορολογική δικαιοσύνη. Τα βάρη δεν είναι δίκαια κατανεμημένα. 

Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε εξάλλου πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες. «Θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε τα βάρη από τα χαμηλά στα υψηλά εισοδήματα. Εξετάζουμε σενάριο για δημιουργία αφορολόγητου που θα χτίζεται με τη χρήση πλαστικού χρήματος» είπε.

Τοποθετούμενος επί της σύγκρουσης που ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της γενικής γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «δεν θέλαμε αυτή την εξέλιξη, μας προβληματίζει ως κυβέρνηση αλλά έχουμε μία συγκεκριμένη πραγματικότητα». 

«Δεν μπορώ να υποκαταστήσω ούτε τον υπουργό, ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε τη δικαιοσύνη. Για αυτό ας περιμένουμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Έχουμε μία συγκεκριμένη ενέργεια και βάσει αυτής ζητείται η παραίτηση. Το θεωρώ αυτό σωστό – παραίτηση- ωστόσο αποδέχομαι το τεκμήριο αθωότητας» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

Στο ΥΠΟΙΚ έχουμε ειδικό πειθαρχικό δίκαιο και έχουν απομακρυνθεί στελέχη για παρόμοιες περιπτώσεις.