Αντιμέτωπη με την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ και την υπόλοιπη παρέα των δανειστών, θα είναι από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή, η κυβέρνηση. Η ελληνική πλευρά προσέρχεται σε αυτή την μάχη δίχως τα «ισοδύναμα» των 3,4 δισ. ευρώ που είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει και τα οποία θα αντικαθιστούσαν μέτρα  του Μνημονίου ανάλογης αξίας. 

Πρόκειται για ισοδύναμα που θα μετακυλούσαν τα φορολογικά βάρη σε περιοχές και ζώνες με μικρότερο κόστος για τα νοικοκυριά και τους φορολογούμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΦΠΑ  23% στην ιδιωτική εκπαίδευση που η κυβέρνηση σκόπευσε να εξουδετερώσει το μέτρο επιβάλλοντας έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. 

Το… αντίμετρο κόπηκε από τους δανειστές ώσπου αποφασίστηκε το σχήμα των τριών συντελεστών, το οποίο όμως δημιουργεί  «τρύπα» 150 εκατ. ευρώ η οποία επίσης θα πρέπει να καλυφθεί από ισοδύναμες παρεμβάσεις , όπως μέσα από την αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους. 

Τόσο για το ΦΠΑ στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης όσο και για τα υπόλοιπα, όπως είναι ο φορολογικός πέλεκυς των αγροτών, το 5ευρο στα νοσοκομεία, η διατήρηση του ΕΚΑΣ, το επίδομα θέρμανσης που από φέτος «κουρεύεται» κατά 50%, το οικονομικό επιτελείο δεν καταφέρει να βρει ισοδύναμες λύσεις. 

Έτσι ετοιμάζεται να παίξει το «χαρτί» της μικρότερης ύφεσης για το 2015. Στη συνάντηση με τους ξένους η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει  το σενάριο ότι αυτά δεν είναι απαραίτητα από τη στιγμή που η ύφεση το 2015 θα είναι μικρότερη από 2,2%, ακόμη και 1,5%. Τούτο κατά τους ισχυρισμούς του οικονομικού επιτελείου θα δώσει ανάσες στην οικονομία καθώς εξοικονομούνται έσοδα 1,2 δισ. ευρώ. 

Μένει να δούμε τι θα «απαντήσουν» επ’ αυτού η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, ο Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, ο Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και ο Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESΜ, οι οποίοι από σήμερα θα έχουν απανωτά ραντεβού με τους υπουργούς της κυβέρνησης. 

Οι συζητήσεις αρχίζουν σήμερα το πρωί στις 9 π.μ. και κατ’ επιλογήν του Μεγάρου Μαξίμου αυτές θα λάβουν χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το κόστος για το οποίο θα επωμιστεί ο ελληνικός προϋπολογισμός. Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην πρωινή συνάντηση με τους πιστωτές θα πάρει μέρος και ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης. 

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να τα ξαναπεί και το απόγευμα με τους δανειστές, οπότε και θα ανοίξει όλη η «βεντάλια» των θεμάτων. Από τη δεύτερη φάση του ασφαλιστικού και τη στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις, μέχρι τη νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επέκτασή του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Αυτός είναι και ο λόγος που στην απογευματινή συνάντηση θα παρευρεθούν και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης. Μπορεί οι διαβουλεύσεις να μην έχουν χαρακτήρα αξιολόγησης, όπως λένε οι θεσμοί, αναπόφευκτα όμως -όπως άλλες πηγές επισημαίνουν- προς τα εκεί θα οδηγηθούν. 

Οι επικεφαλής των πιστωτών αναμένεται να «ξεσκονίσουν» όλες τις εκκρεμότητες που απομένουν για να συμπληρωθούν τα 49 προαπαιτούμενα και να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, ενώ θα δρομολογήσουν τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την «ουρά» του 1 δισ. ευρώ. «Σφήνα» θα μπει το θέμα της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Αικατ. Σαββαΐδου, ενώ κεντρική θέση θα έχει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που είναι σχεδόν έτοιμο και συνδέεται άμεσα με το θέμα των κόκκινων δανείων.