current views are: 2

21 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση06:56

Τα προαπαιτούμενα στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τα προαπαιτούμενα.

Δημοσίευση 06:56’
αρθρο-newpost

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τα προαπαιτούμενα.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τα προαπαιτούμενα.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ήταν η πρώτη εισαγωγική συνάντηση, ενώ αυτή την ώρα το κουαρτέτο συναντάται με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Στις 2 το μεσημέρι την πόρτα του ξενοδοχείου ια περάσει και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των συζητήσεων. 

Στη νέα συνάντηση αναμένεται να προσέλθουν εκ νέου οι κ.κ. Τσακαλώτος και Φλαμπουράρης ενώ αναμένεται να παρευρεθεί και ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα υπήρξαν φήμες για εμπλοκή στη συνάντηση ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του newpost κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 

Oι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως την Παρασκευή, ώστε να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση που θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. 

Όπως έχει ήδη γράψει το newpost σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά προσέρχεται σε αυτή την μάχη δίχως τα «ισοδύναμα» των 3,4 δισ. ευρώ που είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει και τα οποία θα αντικαθιστούσαν μέτρα  του Μνημονίου ανάλογης αξίας. 

Πρόκειται για ισοδύναμα που θα μετακυλούσαν τα φορολογικά βάρη σε περιοχές και ζώνες με μικρότερο κόστος για τα νοικοκυριά και τους φορολογούμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΦΠΑ  23% στην ιδιωτική εκπαίδευση που η κυβέρνηση σκόπευσε να εξουδετερώσει το μέτρο επιβάλλοντας έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. 

Τόσο για το ΦΠΑ στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης όσο και για τα υπόλοιπα, όπως είναι ο φορολογικός πέλεκυς των αγροτών, το 5ευρο στα νοσοκομεία, η διατήρηση του ΕΚΑΣ, το επίδομα θέρμανσης που από φέτος «κουρεύεται» κατά 50%, το οικονομικό επιτελείο δεν καταφέρει να βρει ισοδύναμες λύσεις. 

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει το σενάριο ότι αυτά δεν είναι απαραίτητα από τη στιγμή που η ύφεση το 2015 θα είναι μικρότερη από 2,2%, ακόμη και 1,5%.  Σημειώνεται ότι στην απογευματινή συνάντηση θα λάβουν μέρος οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και Τρύφωνας Αλεξιάδης.

 


σχετικα αρθρα